Pro zvláštní léky už lidé nebudou muset ke specialistovi. Předepíše jim je i praktik

Například pro recept na preparáty na ředění krve, cukrovku nebo kožní problémy už lidé nebudou muset ke specialistovi. Změna podle praktických lékařů pomůže hlavně seniorům. "Pro ty každá návštěva u specialisty je extrémně náročná, většinou musí aktivovat rodinu, musí si zařídit transport," vysvětlila praktická lékařka Ludmila Bezdíčková.

"Zejména pokud jsou z venkova, tak je pro ně to dojíždění k lékaři občas opravdu velkou bariérou. A úplně nejvíc z toho budou profitovat pacienti v pobytových zařízeních, to znamená v domovech důchodců, v různých zařízeních sociální péče," uvedl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

[chooze:article;value:558263]

"Podařilo se vytipovat ty léky, kde je to bezpečné, kde je to rozumné. A zase to výrazně zjednoduší život pacientů, protože od toho praktika dostane lék, kvůli kterému doposud musel jezdit kdovíkam," dodal ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Specialistů je nedostatek a čekací lhůty jsou dlouhé. Na vyšetření například na alergologii nebo psychiatrii si noví pacienti počkají i čtyři měsíce. "Třeba u diabetiků dokáže praktický lékař zajistit péči u většiny pacientů, kteří trpí diabetem. A diabetolog je tak bude moci vidět třeba jenom jednou za rok, čímž se samozřejmě zvýší jeho kapacita," podotkla Bezdíčková.

Někteří pacienti se ale stále bez odborného vyšetření neobejdou. Například pro léky na zelený zákal budou muset dál ke specialistovi. "To vyžaduje podrobné oční vyšetření nitroočního tlaku a nevím, jestli to některý praktický lékař dělá. Pokud bude pacient řádně vyšetřen ambulantním specialistou, tak už nebude požadovaná tak častá frekvence kontrol," poznamenal předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko. Podobně už to funguje například v Německu, Francii nebo Nizozemsku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.