Probdělým nocím odzvonilo. Pět neobvyklých rad vás zbaví nespavosti

Kvalitní spánek je dobrým základem do každého dne. Ne vždy se nám ale poštěstí a jeho nedostatek pak může způsobit nemalé potíže. Nejen, že ospalost může vyvolat podrážděnost, ale může se podepsat i na celodenní náladě.

Světový rekord v počtu hodin bez spánku drží Robert McDonald, který v roce 1986 vydržel vzhůru 453 hodin a 40 minut, tedy 18 dní, 21 hodin a 40 minut. Guinessova kniha rekordů ale přestala takový výkon sledovat. Její autoři si totiž uvědomovali, kolik neodmyslitelných nebezpečí je s nedostatkem spánku spojených.

Čím je ale nespavost způsobována? Odpověď na tuto otázku se rozhodl zjistit deník The Sun, který mezi svými čtenáři udělal anketu. Její výsledky ukázaly, že lidi při usínání ruší zejména myšlenky týkající se obav o zdraví a peníze, ale i vyrušování ze strany partnera. Problém s usínáním měla přitom více než třetina respondentů. Společně s odborníky proto deník sestavil několik rad, jejichž dodržování může přispět k vylepšení vaší spánkové rutiny.

[chooze:article;value:453620]

​Zaměstnejte svůj mozek

Doktorka Katharina Lederleová, vedoucí oddělení zdraví a spánku z britské zdravotnické organizace Somnia, radí zaměstnat během dne svůj mozek. Ku prospěchu může být například soustředění se na nové věci a zaměstnávání se obtížnými mentálními úkoly.

Intelektuálně náročné činnosti totiž zaměstnají mozek a vyžadují tak více mentální energie. Stačí ale i vyzkoušet novou cestu do supermarketu nebo nový recept. Zapojit svoje mozkové závity zkrátka přijde večer vhod. "Váš mozek bude večer připravený ke spánku, protože potřebuje čas na zotavení," vysvětlila lékařka.

​Nechte otevřené oči

Poměrně neobvyklý způsob, jak vyřešit problém s nespavostí, radí profesor spánkové medicíny na Oxfordské univerzitě Colin Espie. "Zkuste ležet v posteli s otevřenýma očima," říká. Tato metoda se nazývá "paradoxní záměr" a spočívá v tom, že se spánku bráníte, namísto toho, abyste se ho snažili vynutit.

Profesor radí nechat oči otevřené až do té doby, než s jejich udržením budete mít opravdu problém. V tu chvíli to ale nevzdávejte. Právě takový "souboj" oči skutečně vyčerpá.

[chooze:article;value:476561]

​Projděte se

Pokud se v noci probudíte a nemůžete usnout, podle profesora Espieho zkuste ještě 15 minut vydržet bez kontroly času. Pokud ale ani poté neusnete, vstaňte. "Jděte někam do ticha a věnujte se něčemu pasivnímu, jako je čtení, ale nenechte se zlákat pohledem na obrazovku," radí Espie. Do postele se pak vraťte až ve chvíli, kdy se budete cítit ospalí.

Lidé mají podle profesora spíše tendenci zůstat v posteli a nevzbudit pohybem svého partnera. Ale vstávání údajně restartuje náš systém a po návratu do postele tak může zapříčinit dřívější usínání. Cílem vstávání má být také to, aby lidé přestali hlídat hodiny a s každou další chvílí nenabývali na pocitu, že už se zkrátka nevyspí.

Odložte starosti na ráno

Strasti a obavy nás mohou přepadnout nejen ve chvíli, kdy uleháme do postele, ale i během noci. Podle odborníků navíc snaha zahnat problémy ve večerních hodinách může naopak zvýšit jejich intenzitu. Proto byste se měli k problémům vrátit až ráno.

V brzkých hodinách totiž nemají takovou sílu a emoce jsou lépe korigovatelné. Pomoct by podle odborníků mohlo i konkrétní pojmenování úzkosti. Například, že vás stahuje jako uzel. "Myšlenkou je přijmout pocity takové, jaké jsou. Pocity přichází a v daný okamžik i prochází vaším tělem," vysvětluje odborník.

[chooze:article;value:447788]

​Kávu si správně načasujte

Mnoho lidí si neuvědomuje, že i ranní káva může narušit spánek. Kofein totiž porušuje uvolňování melatoninu, který je pro spánek nezbytný. Lékaři ale upozorňují, že pět až sedm hodin po šálku kávy je až polovina kofeinu stále v těle.

Pokud tedy trpíte nespavostí, dejte si poslední kávu nejpozději kolem 14. hodiny. Čas je ale možné upravit podle toho, v kolik hodin potřebujete ulehnout do peřin. Večer by se vám pak měly začít samy klížit oči.

Chladné počasí nepřispívá zdraví. Podle lékařů dochází častěji k infarktům:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.