Problém alternativních taxislužeb: Auta často řídí cizinci s falešnými doklady

Nejvíce zahraničních řidičů alternativních taxislužeb s falešným nebo pozměněným dokladem jezdí podle policistů v Praze.

"Pražští cizinečtí policisté evidují za poslední dobu několik desítek případů, kdy při silniční kontrole u řidičů, zejména cizinců, nalezli padělané řidičské průkazy. Tito řidiči se tak dopouští trestného činu padělání a pozměnění veřejné listiny, za což jim mimo vyhoštění či peněžitého trestu hrozí až tříletý pobyt za mřížemi," uvádí mluvčí pražské policie Richard Hrdina.

[chooze:article;value:507010]

​Velká část z nich prý navíc často nedodržuje dopravní předpisy. "Sem jezdí na tu taxislužbu spousta lidí ze zahraničí, z Uzbekistánu a dalších států. A je to trošku mimo kontrolu. Dochází zejména k tomu, že tito lidé páchají i dopravní přestupky a na rozdíl od Čechů, kde existuje poměrně sofistikovaný systém správního řízení, tak těmto lidem se buď neukládají žádné pokuty, nebo jsou nevymahatelné," upozorňuje poslanec Jakub Michálek (Piráti).

"Míra incidentů v poměru k množství jízd je extrémně nízká. Zaznamenali jsme v minulosti jednotky případů a řidičské profily těchto subjektů byly na platformě okamžitě a trvale zablokovány," reaguje mluvčí Boltu Jan Huk. O vyjádření jsme požádali i taxislužby Uber a Liftago. Ani od jedné jsme ale odpověď nedostali.

[chooze:article;value:554826]

​V Polsku nově platí pro všechny zahraniční taxikáře využívající mobilní aplikace povinnost mít polský řidičský průkaz. Někteří čeští politici volají po podobné regulaci i u nás.

"Když vidím ze statistik, co se v terénu děje, řidiči z těch postsovětských zemí a podobě mají poměrně často falšované doklady. Já osobně bych se přiklonil k tomu, aby například museli u nás vykonat zkoušky a mít ten český řidičský průkaz a českou autoškolu," domnívá se stínový ministr dopravy a poslanec Martin Kolovratník (ANO).

[chooze:article;value:527744]

​"Pravidla na silnicích by měla platit pro všechny stejně. A pravidla na silnicích by měla být stejně vymáhána, ať již jde o občana ČR, nebo cizince. Tudíž si myslíme, že i v případě provozování taxislužby máme za to, že ta pravidla jsou jasně nastavená," připomíná mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Řidičem taxislužby se může stát cizinec z jiného státu mimo EU za splnění tří podmínek. Musí jít o osobu starší 21 let, která je spolehlivá, takzvaně nemá žádné delikty ani jiné speciální trestné činy, a má oprávnění k pobytu a výkonu práce na území ČR. 

O tom, že u nás jezdí u alternativních taxislužeb hlavně cizinci, svědčí i naše anketa. Oslovili jsme v Praze celkem 17 náhodných řidičů – z toho pouze dva byli z Česka. Ptali jsme se jich, zda by byli v případě zpřísnění pravidel, pokud to ještě neudělali, ochotni složit zkoušky v české autoškole. Někteří by s tím problém neměli, další ani nerozuměli česky položené otázce.

Taxikář jezdil měsíce se zákazem. Nevěděl jsem o tom, tvrdí (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.