Problém pro další domácnosti. Ceny uhlí vystřelily vzhůru

Vloni stála tuna uhlí 4 750 Kč, letos už 7 450 Kč, postěžoval si na skokový růst redakci TN.cz čtenář, který žije na Frýdecko-Místecku. Růst cen energií se dotkl nejedné domácnosti. Mnoho z nich proto přešlo na pevná paliva. I ty ale letos výrazně podražila.

Cena, jakou domácnosti ale za uhlí platí, se odvíjí od smlouvy s dodavatelem. "V tuto chvíli se většinou hnědé uhlí pohybuje okolo 600 až 700 korun za metrák. Černé uhlí je výrazně dražší, tam se cena pohybujeme okolo 1 600 korun za metrák," tvrdí hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Tuhá paliva pak podle něj meziročně podražila o 56 procent. "Sice vidíme, že ceny teď klesají, ale neznamená to, že jsou už na stejné úrovni, jako byly před válkou," dodává Křeček.

S tím souhlasí i ekonom společnosti Roklen Pavel Peterka. "Vidíme, že pokles ceny energetických komodit se začíná postupně propisovat do koncových cen. Na výrazné slevy si ale ještě pár měsíců počkáme," říká.

[chooze:article;value:496179]

​Ceny klesají

"V tuhle chvíli víme, že ceny energií výrazně klesají. Je to vidět u elektřiny a plynu. A ta tuhá paliva jsou takovým substitutem těchto energií, tak lze očekávat, že i tam ta cena půjde dolů. Někteří lidé přecházeli na tuhá paliva, aby nemuseli mít takovou spotřebu drahého plynu. Ale když cena plynu jde dolu, poptávka po tuhých palivech bude nižší," vysvětluje Křeček.

"Je možné, že první velké slevy přijdou už letos v létě," dodává Peterka. " Zvlášť s končící topnou sezonou," upřesňuje. Vše ale bude podle něj záležet na energetickém trhu, globální ekonomice a geopolitické situaci.

[chooze:article;value:489835]

​Lidé by ale měli počkat

Podle Peterky by se ale domácnosti nyní neměly uchylovat k velkým změnám. Dodavatelé energií totiž často nabízí levnější tarify, ale s fixací na další roky. "My ale už víme, že další rok by ty energie měly být výrazně levnější," dodává Peterka.

"Trik, proč je teď možné nabízet tarif levněji, je v tom, že si to ten dodavatel vezme zpátky v dalším roce, kdy ceny tarifů budou nižší, ale vy stále budete fixovaní na vyšší cenu," vysvětluje Peterka.

Není navíc potřeba se ani předzásobovat uhlím či dřevem. Horší časy by neměly nastat ani podle Křečka. "Ceny energií a tuhých paliv šly na úroveň násobků svých standardních cen, ale nyní budeme svědky toho, že ceny budou klesat a budou se vracet na původní úroveň," uzavírá.

Stát chce vyměnit uhlí za jádro. Tepelné elektrárny by měly nahradit modulární reaktory:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.