Problém pro pendlery a turisty. Německo zavedlo zesílené kontroly na hranicích

Pohled povědomý starším generacím se vrací na hranice Česka a Německa. Němci totiž ve středu zpřísnili kontroly na hraničních přechodech s Českou republikou a Polskem. Pokouší se tak vyřešit problém s narůstající nelegální migrací.

Na hranicích proto musí řidiči v následujících dnech počítat se zpožděním. Většinu kontrol provede německá policie, které však budou pomáhat čeští policisté. Spolupráci českých a německých policistů oznámil už minulý pátek na sociální síti X ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

[chooze:article;value:523266]

Německá ministryně vnitra Nancy Fraserová oznámila rozhodnutí zavést přísnější hraniční kontroly v úterý. "Nejprve připravíme stacionární hraniční kontroly. A pak uvidíme, jaké výsledky to přinese. Pokud chytneme pašeráky, bude to velká výhra. V tuto chvíli tušíme, že každý čtvrtý nebo pátý nelegální migrant do Německa přijde skrze služby pašeráků," řekla podle portálu RND Fraserová.

Podle policejního prezidenta Martina Vondráška se kontroly týkají hlavně dálnic. "Hlídáme především dálnice D7 a D8 vedoucí do Saska, což je hlavní cíl pašeráků," vysvětlil Vondrášek.

Prezident také pochválil policii v jejím postupu, kterým se podařilo snížit počet migrantů v Česku. "Loni bylo touto dobou na území Česka zajištěno 11 759 nelegálních migrantů, letos to bylo 2 168. V tomto období, krátce před zavedením kontrol na hranic se Slovenskem, jsme zajišťovali okolo 300 nelegálních migrantů denně, nyní to je 250 za týden," dodal Vondrášek.

Jak dlouho zpřísněné kontroly potrvají, zatím není jasné. Cestující do Německa však musí počítat, že půjde o záležitost v řádu týdnů. Jak totiž upozornil portál Politico, německé regiony Bavorsko a Hesensko čekají 8. října volby. Němečtí politici se tak snaží vytvořit dojem aktivního boje s pašeráky lidí, zejména ministryně Fraserová, která má ambice stát se příští hesenskou premiérkou.

[chooze:article;value:523929]

Česko není jedinou zemí, na jejíž hranicích Německo zpřísnilo kontroly. Zdržení čeká také řidiče jedoucí do Německa z Polska. Na rozdíl od české policie však ta polská německým kolegům pomáhat nebude. 

Polsko samotné také zpřísňuje hraniční kontroly, ale na přechodech se Slovenskem. Stejně jako Němci se i Poláci obávají zvýšeného příjezdu nelegálních migrantů do země skrze takzvanou balkánskou trasu. "Dle našich zjištění většina migrantů přijde z jihu Evropy a snaží se dostat na sever. To je výsledek chybné bruselské politiky, které dominuje Německo. Polská vláda uvažuje o zavedení kontrol také s Německem," sdělil portálu Polsat ředitel Kanceláře mezinárodních vztahů Marcin Przydacz.

Kontroly na hranicích se Slovenskem mají být podle polských celníků trvalé. Budou převážně namátkové a cílit hlavně na autobusy a dodávky. Kontrolovat však budou i další vozidla.

Také Polsko kromě sílící migrační krize motivují politické cíle. Jen týden po volbách v Německu totiž budou voliči rozhodovat o svém vedení také v polských parlamentních volbách. Vládnoucí strana PiS sází jak na protiimigrační, tak na protiněmeckou rétoriku, upozornilo Politico.

Na reportáž o kontrolách na hraničních přechodech se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.