Problém pro Putina. Vyhazov generála odhalil chaos, může hrozit další vzpoura

Ze vzpoury wagnerovců se Putinův režim dokázal vzpamatovat, další potíže pro něj ale bublají pod pokličkou, tvrdí bývalý ruský poslanec Ilja Ponomarjov. Ten se proslavil v roce 2014, když jako jediný ruský poslanec hlasoval proti anexi Krymu, od roku 2016 žije na Ukrajině.

Potíže má Putinovi způsobit obrovská nespokojenost generálů s vedením války na Ukrajině a s fungováním ministerstva obrany a generálního štábu. Tento týden byl náčelníkem štábu Gerasimovem odvolán velitel 58. kombinované armády Jižního vojenského okruhu Ivan Popov, vzápětí unikla nahrávka, na které vysvětluje, co k jeho odvolání vedlo, a kritizuje své nadřízené. Zarážející je i to, že na sociální síť Telegram ji umístil poslanec Putinovy strany Jednotné Rusko Andrej Guruljov.

"Jak dnes řeklo mnoho velitelů pluků a divizí, naše armáda nebyla pokořena na frontě, ale náš nejvyšší velitel nás bodnul do zad, čímž zrádně sťal hlavu armádě v nejtěžším období," cituje z Popovovy nahrávky britský list Guardian.

[chooze:article;value:513372]

​Popov, mezi vojáky oblíbený velitel, si stěžuje, že když řekl pravdu o ztrátách, o tom, že vojákům v Záporožské oblasti, kde velel, chybí odpočinek, a o tom, že ruské jednotky nezvládají likvidovat ukrajinské dělostřelectvo, okamžitě jeho nadřízený, kterého nejmenuje, ale zjevně jde o náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova, poslal ministrovi obrany Sergeji Šojguovi návrh na jeho odvolání.

Chaos a hrozba pro Putina

Podle Ponomarjova Popov patřil mezi loajální důstojníky. Ruská armáda se dostala do ještě větších problémů kvůli čistkám po vzpouře wagnerovců, kdy řadu vysokých důstojníků tandem Šojgu/Gerasimov odvolal, protože měl podezření, že o plánu žoldnéřské skupiny věděli, ale nic proti němu neudělali.

"Tyto události jsou velmi strategické a mají tektonické rozměry. Jsou velmi důležité. Teď ještě nejde o další vzpouru, je to ale příklad naprostého zmatku a chaosu v řízení armády a ve schopnosti Putina i jeho vrchních vojenských velitelů, jako jsou Gerasimov a Šojgu, vládnout," řekl Ponomarjov webu Daily Expres.

"Nikdy dříve jsem nevěřil žádnému z těch tvrzení o neloajalitě a vzpouře uvnitř řadové ruské armády. Ale myslím si, že pokud budou pokračovat touto cestou, tak se to v jednu chvíli může stát skutečností," dodal.

Rusko po vzpouře wagnerovců čeká těžké období, tvrdí odborníci. Více v reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.