Moderní bydlení

Problém s antibiotiky je časovaná bomba. Odborníci navrhují speciální daň pro lékaře

Bakterie odolné vůči antibiotikům patří mezi největší problémy současné medicíny. Každoročně kvůli nim ve světě zemře asi 700 tisíc lidí. V roce 2050 by jich ale dle odhadu britských odborníků mohlo být až 10 milionů.

V Česku na tento problém upozorňuje například web Státního zdravotního ústavu antibiotickarezistence.cz. Podle něj je odolnost bakterií často způsobena nesprávným použitím antibiotik, tedy například jejich nedobráním, nasazením i v situacích, kdy nejsou nutná, případně zvolením nesprávného druhu přípravku.

Podle nového výzkumu skupiny britských vědců, jehož závěry vyšly letos v červnu v časopise International Journal of Industrial Organization, ale existuje efektivní způsob, jak nesprávné nasazení antibiotik regulovat, a to s pomocí daní. Jejich významnou část chtějí přitom uvalit na samotné lékaře.

[chooze:article;value:535359]

"V naší analýze není finanční zátěž daní na pacientech, ale spíše na ordinacích praktických lékařů, kteří mohou v některých případech předepisovat antibiotika nadměrně," uvádí autoři studie. Více by se přitom podle nich měla zdanit takzvaná širokospektrá antibiotika, která mají na odolnosti bakterií lví podíl.

Dále skupina navrhuje zaměřit se na vývoj nových levnějších a rychlejších testů, díky kterým budou lékaři schopni snadněji odhadnout, zda a jaké antibiotikum při léčbě zvolit.  

"Naše zjištění ukazují, že přechod od širokospektrých k úzkospektrým antibiotikům je prostřednictvím změn relativních cen způsobených zdaněním možný. Má to ale důsledky, pokud jde o celkové náklady pro společnost," cituje portál Euronews člena výzkumného týmu Farasata Bokhariho.

"Ztráta blahobytu spotřebitelů a celková ztráta blahobytu v důsledku zdanění těchto antibiotik jsou znatelné, nicméně jsou relativně malé ve srovnání s předpokládanými společenskými náklady způsobenými rezistencí vůči antibiotikům, tedy úmrtími a ekonomickými ztrátami," dodává vedoucí studie Weijie Yan.

Černý kašel ustupuje. O prázdninách se ale může situace změnit, varují lékaři:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.