Problém s digitalizací je ještě větší. Ministerstvo porušilo zákon, tvrdí Kupka

V úterý 1. července se oficiálně spustil digitální systém stavebního řízení, bez zkušebního provozu a výrazné přípravy – a právě tím měl být porušen zákon.

"Jsou veřejně dostupné informace o celé řadě pochybení a porušení zákona o zadávání veřejných zakázek. Stejně tak jsme narazili na to, že ministerstvo pro místní rozvoj porušilo zákon o informačních systémech veřejné správy, když nepožádalo Digitální a informační agenturu o schválení zkušebního provozu a nepožádalo ani o ten ostrý provoz," upozornil ministr dopravy Martin Kupka.

Úředníci by se měli vrátit ke starému systému a nový čeká výrazná rekonstrukce. A to je právě ten nejdůležitější úkol pro nového ministra pro místní rozvoj. Stát se jím má dosluhující karlovarský hejtman Petr Kulhánek (KOA). Za zády mu bude ale Kupka dál stát. "V této věci se už scházím s Martinem Kupkou a Marianem Jurečkou, tak, abychom si shrnuli ten stav, a abychom si řekli další kroky," sdělil Kulhánek.

"Co se týče toho klíčového rozhodování, tak tam je ten termín jednoznačný, je to 16. října, kdy společně s Petrem Kulhánkem představíme vládě ten další návrh postupu, kam se má Česká republika vydat a jak vyřešíme tu řadu problémů," doplnil Kupka.

[chooze:article;value:576510]

​V pondělí se má Kulhánek sejít s prezidentem Petrem Pavlem. Už v úterý by ho hlava státu mohla jmenovat do funkce. Podle opozice už ale ani nový ministr nemá moc šancí dotáhnout digitalizaci do zdárného konce. Ministerstvo pro místní rozvoj je prý celkově ve špatné kondici.

"Odešlo mnoho kvalitních lidí a všichni známe problém digitalizace stavebního řízení. A ten druhý problém, který tam je, je vlastně zákon o podpoře bydlení, který jsme přerušili na výboru. A za mě je na přepracování," zhodnotil Robert Králíček za ANO.

Cena za nový systém se už navíc pohybuje v řádu stovek milionů korun. Jen vybavení úřadů, které se financovalo z Národního plánu obnovy, vyšlo na zhruba 200 milionů korun. Samotné portály zatím stály podle bývalého ministra Bartoše asi 170 milionů korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.