Problém s léky je větší, než se myslelo. Chybí i ty životně důležité

Problém se přesouvá z jednoho léku na druhý. Když chybí penicilin, pacienti mají řádově vyšší spotřebu jiných antibiotik a ty se tak brzy stanou také nedostatkovými. Stejně je to i s léky na horečku nebo očními kapkami. Kdo zkoušel vyléčit dětem vysoce nakažlivý oční zánět, zažil lékárenský maraton.

"Oční kapky Ophtalmo-Septonex jsme nedostali od října loňského roku," prozradil vedoucí lékárny ve zlínské nemocnici Pavel Kurfurst. Rodiče jako náhradu žádají třeba Tobrex a výsledkem je, že ani tyto kapky nejsou na skladě.

[chooze:article;value:483300]

​Televize Nova oslovila lékárny po celé republice a odpověď byla vždy skoro stejná. Z léků se stává dlouhodobě nedostatkové zboží. V řadě jihlavských lékáren chybí penicilin a mnoho dalších druhů antibiotik, nurofen a čípky pro děti na snížení teploty a také oční kapky.

V Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně momentálně řeší nedostatek antibiotik. V českobudějovické lékárně mají problém s dodávkami léků na horečku nebo kašel. Teď po svátcích se jim podařilo získat pět balení Nurofenu.

Co jde, se snaží vyrábět sami. Lékárníci tak dokážou nahradit výpadky třeba u dětských čípků, ale antibiotika si sami nevyrobí. Pacienty proto posílají z jedné lékárny do druhé. "Takovým trendem je posílat pacienty do nemocničních lékáren, kde mají větší zásoby a léčiva jim dojdou později," vysvětlila jedna lékárnice.

[chooze:article;value:479412]

​Výsledkem je, že i nemocniční lékárny začínají pociťovat nedostatek medikamentů, u kterých by to dřív nikoho ani nenapadlo. "Chybí nám antibiotika na bázi penicilinu, to jsem ještě nezažila. Pacienti dostávají jiný druh léčiva," prozradila vedoucí nemocniční lékárny v Brně Šárka Kozáková.

Ozývají se už i lékaři, kteří mají obavy, že nebudou mít co předepisovat pacientům. "Máme případy, kde musíme ty léky úplně změnit. Protože nějaký léky teď už na tom trhu vůbec nejsou, třeba Tenoretic. Vasocardin taky není. Potom Ebrantil na tlak, který je hodně specifický a na něj není žádná náhrada," upozorňuje kardiolog Andreas Afxentiou.

Lékárníci varují, že každý nedostatek způsobuje panické nákupy, při kterých se zdraví lidé zásobují úplně zbytečně. Na nemocné pak zůstanou třeba méně účinné léky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.