Moderní bydlení

Problém v oblíbeném řetězci. Inspekce odhalila několik nebezpečných uzenin

[chooze:gallery;value:37778]

​Závadné potraviny inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) odhalili při kontrole v prodejně JIP v Sušici na Klatovsku. Některé z výrobků obsahovaly plíseň, proto je SZPI označila za nebezpečné ke konzumaci. 

Právě problém s plísní odhalila inspekce u moravského uzeného. "Na povrchu potraviny se vyskytovaly kolonie plísní bílé barvy," uvedli inspektoři. Šarže výrobku s datem použitelnosti do 11. 8. 2024 byla L20240712.

[chooze:article;value:579473]

Kontrolou neprošla ani výběrová šunka od kosti. "Výrobek zapáchal, na oslizlém povrchu se vyskytovaly kolonie plísní zelené barvy," uvedla inspekce. Datum spotřeby stanové výrobcem ale kontrole nikdo nedoložil.

Mezi zdraví ohrožujícími potravinami se objevil i salám herkules. "Povrch výrobku byl okoralý a seschlý, barva výrobku byla hnědá, silně zoxidovaná," upozornila SZPI.

Ani v tomto případě se inspekci nepodařilo zjistit datum spotřeby. "Kontrolovaná osoba nedoložila datum spotřeby stanovené výrobcem, nebyl uchován původní obal potraviny s datem spotřeby," vysvětlili inspektoři.

[chooze:article;value:577804]

​Další z problémových potravin byl hermelínový salát ze studené kuchyně. "Výrobek zapáchal po kažení a měl oschlý povrch. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení," uvedla inspekce. Datum spotřeby salátu inspektoři nedohledali.

​Nevyhovující byla i sekaná pojmenována jako babiččina. Výrobek silně zapáchal, měl podle SZPI i oslizlý povrch a inspektory zarazila šedá až nazelenalá barva. Vzhledem k tomu, že sekaná jevila známky kažení, nepovažuje se za bezpečnou.

Redakce TN.cz se obrátila i na společnost JIP východočeská, která měla výše zmíněné produkty nabízet v obchodě v Plzeňském kraji. Na dotazy ale doposud nereagovala.

Přibývá lidí s potravinovou intoleranci. Poznat ji není jednoduché:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.