Problém vyloučených lokalit řeší desítky měst. Části se podařilo najít řešení

Hluk, problémové chování a hory odpadků. Nádražní ulice patřila v Sokolově dlouhodobě k problémovým lokalitám. "Nádražní ulice byla ostudou našeho města. Zaprvé je u nádraží, takže kdokoliv do Sokolova přijel, tak první, co viděl, byly hromady nepořádku. Pobíhali tam potkani a další živočichové. Občané, kteří tam žili, se chovali velmi nevhodně k návštěvníkům města," vzpomínal starosta Sokolova Petr Kubis (ANO).

Město proto muselo za téměř 17 milionů korun odkoupit od soukromého vlastníka domy, ve kterých žili převážně sociálně vyloučení obyvatelé. Všech 150 nájemníků se muselo vystěhovat. "Bohužel nám nezbylo nic jiného, protože ten sankční systém, to znamená pokuty a podobně, selhával. Opravdu jsme se to snažili řešit všemi možnými prostředky. Strážníci tam byli obden a nebylo možné to vyřešit definitivně," tvrdil Kubis.

A zřejmě se to vyplatilo. Zhruba sedm měsíců po vystěhování je v Nádražní ulici ticho a čisto. Situaci lidí z vyloučených lokalit se podařilo vyřešit i například ve Velkých Hamrech na Jablonecku. "Vzali jsme si čtyři hlavní oblasti, tedy práce, vzdělávání, bezpečnost a bydlení. Když někdo posílal děti do školy, pracoval legálně, tak měl šanci získat byt. A jak jsme zjistili, bydlení je pro ně to nejdůležitější," sdělil starosta Velkých Hamrů Jaroslav Najman (SLK).

[chooze:article;value:495833]

Podle starosty to ale byl běh na dlouhou trať. "Teprve po dvanácti letech jsme to mohli nějak vyhodnotit. Ze začátku na nás chodili křičet s tím, že na to mají nárok. A my jsme pořád upevňovali svá pravidla. Museli pracovat a posílat děti do školy. Takže to přece jenom po čase pochopili," pochlubil se Najman.

Pokud by pravidla porušili, přišli by o bydlení. Prý se to ale stalo jen jednou a pro ostatní to byl odstrašující případ. Výhodou pro Velké Hamry byl i velký počet obecních bytů. "My máme na to, jak jsme malá obec, hodně obecních bytů. Tak jsme si mohli dovolit lidi z těch vyloučených lokalit nekumulovat v jednom objektu, ale rozstrkat je po obci," dodal Najman.

Podobně to řeší i v zahraničí. Například v Paříži staví domy, ve kterých žijí společně lidé z různých sociálních vrstev, aby se předešlo vzniku ghett.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.