Problémy českých dálnic a silnic. Stavbaři je často neudělají pořádně

Generální rekonstrukce D1. Některé její části se moc nepovedly. Třeba u středočeského Lokte po ani ne roce používání musela stavební firma nový dálniční povrch, který měl původně vydržet 30 let, kvůli trhlinám v betonu vybagrovat a položit znovu nový.

V novém dálničním povrchu jsou vidět prasklinky, problémový úsek měří 130 metrů. "Domluvili jsme se na způsobu oprav, který neprodleně provedeme na naše náklady," řekla Iveta Štočková, mluvčí zhotovitele stavby Eurovia CS.

[chooze:article;value:518746]

A kvůli propadlinám ve vozovce se musel na D1 hned po rekonstrukci znovu opravovat i povrch na ikonickém nejvyšším dálničním mostu u nás nad Velkým Meziříčím. Na některých místech jsou díry v asfaltu hluboké i několik centimetrů.

"Předpokládáme, že poruchy na mostě vznikly v souvislosti s výstavbou," uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl.

Už poněkolikáté se kvůli nekvalitnímu podkladu opravuje zvlněná dálnice na devítikilometrovém obchvatu Ostravy. Frézování nepomáhá. Nerovnosti jsou tu stále. Práce mohou trvat až tři roky stejně jako soudní tahanice okolo toho.

[chooze:article;value:518223]

Kvůli vleklým soudním sporům začala první část oprav dálnice teprve vloni na jaře. "Vyhráli jsme další soud, takže ještě v letošním roce proběhne oprava dalšího úseku," sdělil ředitel ŘSD Radek Mátl.

A už několikrát se na různých místech musel rozkopat i nový obchvat Frýdku-Místku, na který město čekalo 30 let. "To je samozřejmě velmi špatná práce zhotovitele," zhodnotil Mátl.

Kvůli nekvalitnímu betonu museli stavbaři zbourat i nově postavený dvou a půl kilometrový úsek dálnice na Novojičínsku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.