Problémy měla Starship už na startu, tvrdí experti o obří raketě

Už start mohl být momentem, který byl pro nejsilnější raketu v historii osudový. Detailní záběry odhalily trosky letící kolem rakety. Podle některých expertů právě tyto úlomky mohly raketu poškodit. Ta pak ve vzduchu, čtyři minuty po startu, začala mít problémy. Kritický mohl být pokus o oddělení kosmického plavidla od nosné rakety.

"Bylo i vidět, že hned po startu došlo k výpadku několika motorů a postupně za letu vypadávaly ještě další. Nedošlo k oddělení kosmické lodi Starship od nosné rakety Superheavy," vysvětluje specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře.

Problémů ale měla SpaceX mnohem víc. Sociální sítě se totiž začaly plnit také snímky silně poškozené vzletové rampy a vzletového stolu. Je tedy možné, že vesmírná společnost miliardáře Elona Muska sílu své nejsilnější rakety "trochu" podcenila. Podle kritiků mohlo toto podcenění ohrozit i některé diváky, kteří start "hvězdné rakety" sledovali.

[chooze:article;value:500583]

"Bylo to možná opravdu až za hranou toho rizika, které SpaceX přijalo. Opravdu jsme viděli na těch záběrech, že byly vytrhány i kusy betonu," dodává Václavík.

Vesmírný experiment zároveň vyvolává vztek u lidí, kteří poblíž základny SpaceX na jihu Texasu žijí. Podnikání Elona Muska má prý totiž ničivé dopady na tamní vzácnou krajinu a unikátní ekosystém, který se společnost podle místních nesnaží nijak chránit.

SpaceX ale už teď plánuje další testovací let, a to hned poté, co se podaří postavit novou raketu. Starship, která ve čtvrtek explodovala, totiž dopadla do Mexického zálivu. Podle expertů tam trosky i zůstanou.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.