Problémy po covidu má méně lidí, než se čekalo, ukázala studie

V prosinci 2021 paní Eva Relichová poprvé onemocněla covidem-19. Měla těžký průběh, ale hospitalizovaná nebyla. "Byla jsem doma měsíc a půl. Prvních 14 dní jsem jenom ležela. Když jsem chtěla jít na záchod, tak jsem v půlce cesty si musela lehnout, protože bych padla pomalu do bezvědomí," popsala své problémy.

Teprve až zhruba po roce a půl se z následků vzpamatovala. "Byla jsem zvyklá sportovat, cvičit každý den, chodit pěšky, nic z toho nešlo, zadýchávala jsem se," řekla.

Už na začátku covidové pandemie se lékaři obávali postcovidových problémů u pacientů, ale teprve teď mají přesná čísla. "Odhady na počátku byly takové, že každý druhý člověk, který prodělal covid v nemocnici, bude mít postcovidové poškození. Prokázali jsme to asi u necelých deseti procent," poznamenal přednosta Plicní kliniky FN a LF UK v Hradci Králové Vladimír Koblížek.

[chooze:article;value:523591]

Nejčastěji se lidé potýkali s respiračními potížemi, které doprovázela velká únava. Pětinu pacientů trápily také těžké poruchy spánku, paměti nebo změny na kůži.

"Plíce mají velkou regenerační kapacitu a rezervu, takže u většiny pacientů tyto problémy zmizí," vysvětlil přednosta Kliniky nemocí plicních a tuberkulózy Fakultní nemocnice Brno Milan Sova.

[chooze:article;value:522065]

S vysokým rizikem postcovidového syndromu byly spojené především první varianty viru na počátku pandemie. "Pacienti, kteří měli omikronovou variantu, tak jsme prokázali, že měli daleko menší riziko, že se u nich vyvine postcovid," sdělil Koblížek.

Podle odborníků to souvisí s tím, že covid-19 prodělala už více než polovina české populace, tak se z něj stalo běžné respirační onemocnění. Rizikovým skupinám, tedy seniorům a lidem se špatnou imunitou, ale lékaři kvůli novým variantám stále doporučují přeočkování.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.