Problémy počít má v ČR každý pátý pár. Neplodnost se stává civilizační nemocí

Vypadá to jako nejjednodušší věc na světě, ale zplodit dítě je stále větší hlavolam. Páry často zjistí, že je nějaký problém v době, kdy už nemají moc času ho řešit. Právě k tomu teď slouží nově zřizované poradny. Paní Barbora je jedna z klientek, která novou službu využila. "Děti ještě nechci. Ale chtěla jsem vědět, jestli je vše v pořádku a mohu je mít někdy v budoucnu," vysvětlila Barbora.

Poradna přijímá muže i ženy. Nejdřív absolvují krátký pohovor, při kterém lékař zjistí základní informace. Pak může navrhnout krevní odběry, nebo kontrolu ultrazvukem. Jde v podstatě o běžné vyšetření zaměřené na reprodukční orgány.

[chooze:article;value:398620]

Kliniky vytvářejí poradny z preventivních důvodů. Množí se totiž případy párů, které přijdou požádat o pomoc příliš pozdě. "My jim řekneme, s jakou pravděpodobností budou moci mít děti. A podle toho se rozhodnou, jestli to odkládat," sdělil vedoucí lékař reprodukční kliniky v Brně Pavel Otevřel.

Pokud lékař zjistí potenciální problém, může zmrazit pohlavní buňky v nádrži, která je plná tekutého dusíku. Použít se mohou třeba za tři roky. V severských zemích je taková preventivní kontrola plodnosti naprosto běžná a Češi by ji potřebovali jako sůl. Potíže s početím má u nás každý pátý pár. "Naštěstí už máme za sebou pandemii. Nákaza koronavirem zhoršovala mužům sperma," doplnil Otevřel.

Statistiky ukazují, že bez migrace bychom zažívali strmý propad populace. Počet narozených dětí klesl meziročně o 10 procent.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.