Problémy s digitalizací stavebního řízení: K Bartošovi má vyhrady opozice i koalice

Výpadky a celková nefunkčnost systému spolu s nepřipraveným manuálem pro úředníky. V tomto duchu se nese digitální stavební zákon, který opozice označuje za nejhorší systém od revoluce.

"Ministerstvo pro místní rozvoj v čele s ministrem Bartošem ji úplně zpackali. Jelikož ten program nefunguje, tak se zastavilo stavební řízení," okomentoval situaci poslanec Radim Fiala (SPD).

"Zasahuje to i do ekonomiky. Každý den je ztráta přes 700 milionů korun a zbrzdí se investice odhadem o 100 miliard korun," vyčíslil poslanec Karel Havlíček (ANO). Ministr Ivan Bartoš si však stojí za tím, že systém z větší části funguje a průběžně ho aktualizují. S tím ale nesouhlasí ani Bartošovi kolegové z pětikoalice.

[chooze:article;value:567250]

"Bohužel těch nesrovnalostí je hodně, v podstatě to teď neplní ten účel," připustil poslanec Petr Letocha (STAN). "Digitalizace stavebního řízení zatím není zvládnutá, je to obrovský problém," prohlásil poslanec Jan Skopeček (ODS). "Ta samotná realizace rozhodně není optimální," uvedl poslanec Jan Jakob (TOP 09).

Ministr Ivan Bartoš slibuje, že do konce srpna systém plně zprovozní, odstraní veškeré nedostatky a zapracuje všechny připomínky. "Koncem toho srpna bude, co do požadavků a komfortu, prostě stabilní," slíbil ministr Bartoš. Někteří politici se obávají, že pokud se to ministru Bartošovi do konce srpna nepodaří, tak se zhroutí celý stavební systém v Česku.

"Ministr musí udělat všechno pro to, aby využil ten srpen, aby ten systém rozběhl. Protože zablokovat výstavbu v České republice by byl obří problém a byla by to ekonomická národohospodářská škoda," doplnil Skopeček. "Já věřím, že všechny potíže systému se mu podaří do konce srpna vyřešit tak, aby systém fungoval správně. A beru vážně jeho slova o odpovědnosti," řekl Jakob.

Pokud se situace okolo digitálního stavebního řízení nezlepší, měl by podle vládních činitelů Ivan Bartoš odstoupit z funkce.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.