Problémy s včelami mohou ovlivnit i sadaře a změny klimatu dají šanci novým plodinám

Před zimou se narodila drtivá většina včel v úlech. Mají tak za sebou neuvěřitelné množství práce. "Ty už jsou tak unavené, upracované. Nejenom ukládáním zásob na zimu a přežitím zimy. Musejí vyrábět a produkovat teplo i pečovat o matku celou zimu. A teď na jaře musejí nakrmit ten plod,“ popisuje včelař Jan Jindra.

Včelí matky nakladly vajíčka zhruba před třemi týdny a z nich se právě teď líhnou mladé včelky neboli mladušky a ty dospějí v létavky asi tak za další tři týdny.

[chooze:article;value:526698]

​"Bude to mít zásadní vliv rozhodně, protože ten květový med z ovocných stromů, ten je víceméně ztracený," varuje včelař Jindra.

Včely naštěstí čekají ještě další snůšky, třeba až pokvetou akáty nebo lípy. Teď mají ale obavy i ovocnáři. Bez kvalitního opylení se pořádné úrody nedočkají ani oni.

"Pro nás je to také problém, protože je to extrémní situace. Velká neznámá toho, jak kvalitní to opylení bude. Co nám navíc ještě nenahrává v těchto dnech, jsou skutečně velmi vysoké teploty, které urychlují dobu kvetení a vlastně zkracují ten čas, který je ideální pro dobré opylení úrody," poznamenává Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie ČR.

Dopady ale zatím ovocnáři nedokážou odhadnout. Jde totiž o situaci, se kterou zatím nemají zkušenosti. Jasnější představu o úrodě budou mít za několik týdnů.

Nové plodiny

Zahrádkáři teď sázejí a sklízejí dřív než obvykle. A nově pěstují i teplomilné plodiny. Podle odborníků jsou to důsledky klimatické změny.

Fíky, kiwi nebo melouny. I takové plodiny, které tady dříve nebylo možné pěstovat, teď najdeme na českých zahrádkách.

"Snad o 43 dnů je vegetace dopředu oproti běžným létům. Objevují se atypické odrůdy zeleniny, jako jsou indické okurky nebo různé lagenárie, batáty," všímá si Stanislav Kozlík, předseda Českého zahrádkářského svazu. 

"Celkově se očekává, že Evropa klimatickou změnu ustojí. Ale jsou země jako část Jižní Ameriky, kde to může mít masivní dopady, které povedou až k hladomoru a velkým migracím," upozorňuje klimatolog Václav Cílek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.