Problémy už před sezónou. Chorvatskou pláž kontaminovala vysoce toxická látka

V malebné vesničce Vranjic nedaleko Splitu, která je podle webu Merkur známá také jako "malé Benátky", se na pláži Kosica skrývá nebezpečné tajemství: vysoce toxický azbest.

Pláž je kontaminována azbestem z nedaleké továrny. Bývalý pracovník firmy Salonit Grgo Mandič popsal, že z továrny vycházely tři kanály a skrze ně prošly tisíce tun modrobílého azbestu. Všechno podle něj šlo přímo do moře, řekl chorvatskému deníku HRT.

Zatímco továrna již byla sanována, tak sanace pláže se neustále odkládá kvůli čekání na evropské peníze. Pláž byla prohlášena za "zdravotně rizikové místo", ale přesto zůstává otevřená. 

[chooze:article;value:550990]

Řada návštěvníků pláže, mezi nimi i malé děti, přitom vůbec netuší, jaké riziko představuje. Někteří obyvatelé už toho mají dost, a podali proto podnět na uzavření pláže. Iniciátorka akce Marijana Grubičová vyzývá také k osazení výstražných značek a zahájení renovací. Řešení jim prý město slibuje už od roku 2010, informoval web Morski.hr

Iniciativa "Místo, kde chceme žít" již napsala desítky dopisů, ve kterých vyjadřovala své požadavky – zatím však neúspěšně. "Již čtvrtým rokem píšeme dopisy a varujeme před skládkou azbestu, kterou město Solin vytrvale nazývá městskou pláží. Desítky dopisů, ve kterých požadujeme co nejurgentnější nápravu a pro začátek alespoň oplocení prostoru a řádné označení jako zdraví nebezpečná azbestová skládka," popsala žena. 

Odpovědné úřady a ministerstva ale prý problém nadále oddalují. "Poslední dvě odpovědi, které jsme dostali na naši žádost o oplocení prostoru, jsou tak směšné a ponižující. První odpovědí na naši žádost o plot je, že pláž nelze oplotit, protože kvalita moře je slušná. Co má kvalita moře společného s oplocením azbestových skládek?! Poslední odpovědí je, že pláž Kosica bude oplocena, až začne sanace," uvedla Grubičová.

Moře na Makarské riviéře zaplavily výkaly (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.