Moderní bydlení

Probouzíte se v noci? Šest věcí, které byste nikdy neměli dělat, varuje expertka

Podle výzkumu kliniky Bupa Health se jen ve Velké Británii budí uprostřed noci více než 32 milionů lidí, což je téměř polovina obyvatel země. Probouzejí se pravidelně kolem čtvrté hodiny ráno.

Odbornice Lisa Artisová z charitativní organizace Sleep Charity, která spolupracuje se specialisty na spánek ze společnosti Simba, se v rozhovoru pro britské noviny Express podělila o šest návyků, které vám mohou bránit v návratu ke spánku.

Nechte mozek odpočívat

Pokud se v noci probudíte, neměli byste zapínat televizi ani koukat do telefonu. "Jasné obrazovky a mentální stimulace mohou dále narušit cyklus spánku a bdění. Místo toho volte klidnější činnosti, jako je čtení knihy nebo poslech uklidňující hudby," vysvětluje expertka.

[chooze:article;value:565036]

Pozor na šlofíky

Dát si dvacet může být během dne velmi lákavá představa. Nicméně i to může narušit spánkový cyklus a ztížit usínání v noci. "Pokud si opravdu potřebujete zdřímnout, udělejte to před třetí hodinou odpoledne a spěte krátce (asi 20 minut)," doporučuje Artisová. Navíc lidé, kteří se pravidelně budí kolem čtvrté hodiny ranní, by se spánku přes den měli vyvarovat úplně.

Vyhněte se kofeinu i nikotinu  

Kofein i nikotin by si lidé měli dopřát naposledy šest hodin před spaním. "Připravte si uklidňující hrnek zlatého mléka, tradičního ajurvédského léčivého nápoje z kurkumy, zázvoru a teplého mléka. Kurkuma obsahuje kurkumin, který má potenciální spánkové a protizánětlivé vlastnosti, jež mohou napomáhat relaxaci a zlepšovat délku spánku," radí odbornice.

Nespoléhejte se na "spánkové lektvary"

Pravidelné užívání prostředků na spaní může vést k závislosti a maskovat skutečné problémy, které potíže se spánkem způsobují. "Nejlepší je vyhradit si je pro příležitostné použití a poradit se s odborníkem," uvádí Artisová.

[chooze:article;value:561195]

Nezůstávejte v posteli

Pokud se v noci probudíte a ani po 20 minutách se vám nepodaří znovu usnout, tak vstaňte. "Když budete zůstávat v posteli, může to vytvořit asociaci mezi bdělostí a prostředím, ve kterém spíte, což vám v budoucnu ještě více ztíží usínání," říká expertka.

Nerozsvěcejte

Když se v noci probudíte a zapnete "velké světlo", dáte tím mozku signál, že se má probudit. "Pokud vstanete, snažte se svítit co nejméně, ale zároveň se ujistěte, že bezpečně vidíte," uzavírá tipy pro lepší spánek odbornice.

Cviky pro kvalitnější spánek zvládnete i u sledování televize:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.