Proč navštívit Chorvatsko i v zimních měsících?

Pokud chcete strávit příjemné dny odpočinku, můžete vyrazit na lyžovačku. Ale co se třeba tentokrát vypravit za turistikou do zimního Chorvatska. Tato země je zajímavá i mimo hlavní sezónu.

Chorvatsko budete mít jen pro sebe

V létě je běžné, že v Chorvatsku je hlava na hlavě. Tato destinace je pro turisty atraktivní, a to nejen těch z České republiky, pro něž je dostupná i autem. Láká především Jaderské moře a čistá voda v něm, Makarská riviéra a její příjemné pláže a také dobré jídlo, zajímavé pamětihodnosti v historických městech, pamatující často i starověké osídlení z dob starých Římanů a Řeků.

Když se do Chorvatska vypravíte v zimních měsících, je velmi pravděpodobné, že si užijete turistická lákadla bez davů lidí. Pokud tedy nejste primárně zastánci slunění na pláži, ale rádi také prozkoumávat cizí kraje, tak tato jihoevropská země má vám co nabídnout. Stačí si najít vhodné ubytování v Chorvatsku, nejlépe v atraktivní oblasti, a vyrazit za poznáním zdejší kultury a památek.

Na dálnicích, hlavně na Jadranské magistrále, se nebudete mačkat v koloně společně s dalšími desítkami turistů, kteří stejně jako vy vyrazili na jih k moři. To samé platí i pro ostatní chorvatské silnice, které bývají v zimě docela prázdné.

Lepší možnosti ubytování

Možná jste i vy zvyklí přijet do Chorvatska s tím, že si ubytování najdete až přímo na místě. V zimě budete mít více možností, k dispozici je spousta zajímavých nabídek, a ještě ušetříte, protože jedete mimo hlavní sezónu. Řada místních pronajímatelů jde s cenami dolů a jsou vůbec rádi, že o jejich ubytování se jeví zájem, když je tu turistů poskrovnu.

Ostrov Krk leží v Kvarnerském zálivu v Přímořsko-gorskokotarské župě. Je to největší ostrov v Jaderském moři a oblíbená destinace turistů. Od roku 1980 je spojen s pevninou silničním mostem. Mezi nejnavštěvovanější zdejší letoviska patří Njivice ležící asi šest kilometrů od městečka Omišalj. Je to malá, původně rybářská obec, jež nabízí klidnou dovolenou pro jednotlivce i rodiny s dětmi, kteří nemusí mít k dispozici bujný noční život. A klid je tu i mimo sezónu, takže potřebujete-li načerpat novou energii, s chutí vyrazte právě sem.

V Chorvatsku vás přivítá teplé počasí

Na rozdíl od chladné České republiky v Chorvatsku málokdy spadnou teploty pod 5 °C. Chcete-li si užít tepla, zůstaňte v oblastech při pobřeží. Dále ve vnitrozemí bývá chladněji. Víte, že i v zimě se můžete v Jaderském moři vykoupat? Nezapomeňte si proto přibalit s sebou osušky. Je pravda, že voda je ideální pro otužilejší osoby, ale například na Makarské riviéře bývá v listopadu a prosinci teplota moře okolo 18,1 °C. Minimálně smočit nohy si v něm budete moct. A kdo bude hodně odvážný, skočí do vody celý.

V Chorvatsku se ani v zimě nebudete nudit

Pro teplomilce to možná na koupání v zimních měsících v Chorvatsku nebude, ale procházky historickými městy také stojí za to. Navíc se v této zemi přes zimu konají různé akce a festivaly, jež vám dají možnost nahlédnout do zdejší kultury a ochutnat místní speciality.

Co byste řekli zimnímu Dubrovníku na jihu Dalmácie? Právem se mu říká „perla Jadranu“. Prohlédnete si tu městské opevnění, kostely, kláštery a také gotické, renesanční a barokní paláce, dokládající bohatou historii tohoto města. Kdo by rád strávil Silvestr u moře, tak právě Dubrovník se nabízí jako ideální destinace.

V září začíná v Chorvatsku sběr mandarinek. Těch si zde v zimních měsících užijete do sytosti. Máte-li raději venkovské prostředí, tak asi sto kilometrů od Dubrovníku se nachází údolí řeky Neretvy, které je vyhlášené pěstováním těchto citrusových plodů. Krásná příroda a zdejší vesnice nabízejí opravdový klid pro ruchem unavené turisty.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.