Proč se záchody označují zkratkou WC? Přestože je z angličtiny, nevědí to ani mnozí Britové

Když lidé hledají veřejné toalety, mnohdy nepřemýšlí nad tím, proč na ně odkazuje právě zkratka WC. Jeden z uživatelů na sociálních sítích se proto rozhodl, že vysvětlí skutečný původ této zkratky, která vznikla před více než 150 lety. Některé Brity jeho výklad velmi překvapil.

"V 19. století se slovo záchod ve vyšší společnosti nevyslovovalo. Nemluvilo se ani o tělesných funkcích, které s používáním toalet souvisí," sdílel jeden z uživatelů na sociální síti Quora, proč bylo našim předkům nepříjemné označit veřejné toalety cedulí nesoucí jejich skutečný název.

[chooze:article;value:492499]

"Aby se tomu mohli vyhnout, vymysleli pro veřejné toalety termín 'water closet', který popisoval tehdejší novinku, a to splachovací záchod. Zkratka WC byla považována za dostatečně vzdálenou od svého skutečného významu, právě proto se lidé neostýchali ji vyslovit nahlas," prozradil nadšenec do historie. Slovo water v angličtině znamená voda. Closet se sice vrylo pro záchod, původní význam byl ale jiný.

"Ve střední (vývojová fáze angličtiny, pozn. red.) a alžbětinské angličtině slovo 'closet' označovalo malý, uzavřený prostor nebo místnost, která se často používá pro soukromou modlitbu, čtení nebo studium. Používání slova 'closet' pro záchod sahá až do roku 1662," vysvětlila na síti Quora profesorka Laurie Kellerová.

[chooze:poll;value:fb8455c639554a9f294ba772fb8e4815a36d341c]

Podle portálu Mirror řadu lidí pravý význam zkratky WC šokoval. Jeden z uživatelů dokonce přiznal, že žil v dojmu, že nápis WC znamená invalidní vozík. "Nemůžu uvěřit, že jsem tak dlouho neměl ani tušení, co zkratka WC znamená," napsal jeden z překvapených lidí. "Jsem rád, že se na zkratku WC konečně někdo zeptal. Zajímalo mě to roky, ale nikdy jsem to na internetu nenašel," přidal se další.

Chlapec se zasekl v záchodovém prkénku. Ven mu museli pomoct hasiči:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.