Prodejci zničila pandemie byznys. Stát by mu teď mohl vyplatit škodu

Tvrdohlavost majitele jednoho obchodu může přijít stát na miliardy korun. Jeho boj za odškodnění byl přitom od začátku odsouzen k neúspěchu. Nakonec se dočkal přelomového verdiktu. "Stát odpovídá za všechna krizová opatření podle krizového zákona a odpovídá za škodu, která jimi byla způsobena," uvedl soudce zpravodaj Nejvyššího soudu Pavel Simon.

Přesně tuto větu opakoval podnikatel u několika soudů a požadoval náhradu ušlého zisku ve výši přes milion korun. Prohrál dvakrát po sobě – na odškodnění prý nemá nárok, protože svoji prodejnu zavřel dobrovolně.

Takový výklad označil Nejvyšší soud za absurdní. "To by znamenalo, že člověk, který by se tomu opatření aktivně bránil, tak by měl na odškodnění nárok," dodal Simon. Podle advokátů dává verdikt naději všem, kteří se odškodnění neúspěšně domáhali.

[chooze:article;value:507314]

​Stát se nemůže vyhnout odpovědnosti ani tím, že vyhlásil nouzový stav. "Stát na sebe tím krizovým zákonem převzal odpovědnost za plošná opatření a nyní je jasně řečeno, že za ně musí nahradit škodu," vysvětlil advokát Robert Cholenský.

Případ teď putuje zpět k obvodnímu soudu v Praze, který ho znovu projedná. Ve svém rozhodování se ale bude muset řídit verdiktem Nejvyššího soudu. Během pandemie stát opakovaně zavíral restaurace, posilovny nebo kadeřnictví a omezení v každé oblasti znamenalo miliardové propady tržeb.

Odškodnění se nemusí týkat jen ušlého zisku. Ústavní soud se nedávno zastal třeba otců, kteří nemohli během pandemie k porodu. Ministerstva vnitra a zdravotnictví evidovala více než sedm stovek žádostí o kompenzaci za ztráty vzniklé vládními omezeními.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.