Prohra na Ukrajině změní ruské hranice. V sázce jsou čtyři území, tvrdí politik

Podle šachového velmistra a ruského opozičního politika v exilu Garriho Kasparova je možné, že by Rusko po případné prohře ve válce na Ukrajině nakonec mohlo přijít o některá svá území. Řekl to v rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa.

V ohrožení přitom podle něj nejsou oblasti, které by s Ukrajinou přímo sousedily, ale poměrně vzdálené Baškirsko a Tatarstán v Povolží a Dagestán a Čečensko na severním Kavkaze. "Pravděpodobnost totálního rozpadu Ruska je podle mě minimální," zdůraznil.

Tyto oblasti přitom nezmínil náhodou. Tatarstán a Čečensko se samostatností koketovaly už v období po rozpadu Sovětského svazu v 90. letech, a Čečenci dokonce s Rusy svedli dvě války. V sousedním Dagestánu pak také bujelo separatistické hnutí a v Baškirsku proti Putinovi a jeho režimu lidé protestovali letos v lednu, když se bouřili proti uvěznění bojovníka za lidská práva Faila Alsynova.

[chooze:article;value:544102]

"Pokud se Rusko zřekne imperiálních ambicí, bude se muset smířit s tím, že se některé jeho části osamostatní," tvrdí Kasparov. Dodal také, že sice ví, že se Západ případného rozpadu Ruska bojí, podle něj by ale politiku nedělitelnosti Ruska neměl podporovat. Budoucí Rusko si on sám pak ideálně představuje jako volnou konfederaci.

Není to poprvé, co Kasparov tento rozpad předpovídá. Už vloni v květnu něco podobného prohlásil pro magazín Newsweek, kdy mluvil o tom, že do pěti let Tatarstán, Baškirsko a Čečensko Ruskou federaci opustí. "Toto je proces, který se zastavil v roce 1991 rozpadem Sovětského svazu, ale myslím si, že kolaps ruského impéria je na spadnutí," prohlásil tehdy.

Kasparov ale zároveň uznává, že se Rusko může vydat také opačným směrem. Nedávno na toto téma uvedl, že ve válce na Ukrajině nemůže dojít k remíze, a pokud ve svém aktuálním snažení Vladimir Putin uspěje, bude chtít získat další území, což bude pro Západ znamenat jen další problémy.

Dva roky války na Ukrajině: Jaká je šance zapojení vojáků NATO?

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.