Projev se Pavlovi povedl, tvrdí experti. Stále je ale co zlepšovat

"Do volebních místností jste přišli, abyste řekli dost chaosu a otevřeli cestu vůli společně hledat řešení," byla jedna z úvodních vět, která zazněla v inauguračním projevu nového českého prezidenta Petra Pavla. Intonace hlasu, zvolená slova, ale i dramatické pauzy – to vše bylo v řeči nového prezidenta podle odborníků skvěle promyšlené.

"Samozřejmě je to velká událost, je to státnická událost a má velkou pozornost médií, takže je samozřejmé, že se prezident na to spolu se svým týmem třeba i několik dní připravuje a ten projev je vypilováván," říká politolog Milan Školník z Provozně ekonomické fakulty České zemědělské univerzity.

Experti oceňují také to, že chce Petr Pavel brzy zveřejnit plán konkrétních cílů na prvních 100 dní ve funkci a zároveň říká, že se nebojí kritiky. "Takové to odvolávání se na 100 dní hájení, než se někdo rozkouká, mně připadá už jako klišé. Na mě to působilo jako sympatický projev, který byl v souladu s osobností nového pana prezidenta," tvrdí politická komentátorka Lenka Zlámalová.

[chooze:article;value:494053]

Podle ekonomů je pak dobře, že prezident Pavel na rovinu přiznal, že je před námi složitá doba. Česko totiž zřejmě čeká během jeho mandátu reforma daní a důchodů. "Zároveň Petr Pavel mluvil o adresném sociálním systému, takže si myslím, že bychom měli přestat se zneužíváním sociálních dávek," dodává ekonom Štěpán Křeček.

Ale nezaznívala jen samá chvála. Stále je co zlepšovat. "On se podle mě naučí sepisovat i přednášet mnohem lepší projevy. Málokdo je takový autor projevů, jako býval Václav Havel, ale Petru Pavlovi se tam zřejmě podařilo dostat všechno, o co stál – od hodnot a idejí, až po moderní technologie," prohlásil třeba politolog Lukáš Jelínek.

"Já osobně bych možná volil stručnější podobu, ale rozhodně ten projev nezklamal," prohlásil bývalý diplomat a ředitel knihovny Václava Havla Michael Žantovský.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.