Projeví se negativní efekt úsporného balíčku. Ekonom řekl, co se stane

[chooze:gallery;value:33901]

​Na setkání ekonomických odborů krajských úřadů ve Dvoře Králové člen bankovní rady ČNB Tomáš Holub promluvil o prognóze ekonomického vývoje v České republice. Na něj bude mít vliv i často zmiňovaný úsporný balíček, který loni prosadila vláda pod taktovkou Petra Fialy. 

Právě škrty ve vládním rozpočtu podle Holuba zpomalí tuzemský ekonomický růst. "Fiskální politika bude letos reálný růst znatelně tlumit (zhruba o 1 procentní bod) v souvislosti s dopady konsolidačního balíčku, útlumem čerpání investic z fondů EU a zpomalením výdajů na penze (dobíhající dopad krácení mimořádné valorizace z loňského roku)," popsal ve zprávě ČNB o české ekonomice Holub.

[chooze:article;value:507100]

Podle ekonoma Jakuba Seidlera se to dalo předpokládat. "U konsolidačního balíčku se muselo počítat s tím, že v momentě, kdy nějaké výdaje poklesnou, tak se to negativně projeví v ekonomickém růstu, ale ty odhady se liší. Zatímco ČNB má odhad o necelý procentní bod, tak prognóza České bankovní asociace je nepatrně nižší. Vývoj ekonomiky by byl bez toho balíčku příznivější, ale to je holt spojená nádoba," vysvětlil pro TN.cz.

Lidí se škrty vlády již dotkly, což se propisuje právě do ekonomického vývoje země. "Každá skupina to pocítí specificky. Například v kontextu toho, že u některých typů OSVČ se zvýšilo zdanění, tak se zvýšilo pojistné u zaměstnanců, takže domácnostem zůstává méně čistých příjmů. Takže už jen přes tento jediný faktor to domácnosti pocítí," ozřejmil Seidler.

[chooze:article;value:555467]

Podle Holuba je však negativní efekt balíčku na HDP krátkodobý a do příštího roku se nepropíše. "V roce 2025 bude celkové působení fiskální politiky přibližně neutrální," predikuje ekonom.

Balíček má ovšem i pozitivní efekt. Podle ekonomů se skutečně snížily výdaje veřejného sektoru. "Růst reálné spotřeby vládních institucí letos i v příštím roce výrazně zpomalí. Na tom se bude podílet zejména snížení provozních výdajů plynoucích z fiskálního konsolidačního balíčku," vysvětlil Holub v prezentaci.

Úsporný balíček má problémy. Vláda ho chce už po dvou týdnech upravit (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.