Prošla jsem si peklem, říká starší žena, kterou propustil Hamás ze zajetí

V pondělí propustili teroristé z Hamásu ze svého zajetí dvě rukojmí. Díky organizaci Červený kříž, která výměnu jako prostředník zorganizovala, se zpět do Izraele dostaly dvě starší ženy – 79letá Nurit Cooperová a 85letá Jocheved Lifšicová. Jedna z žen, které odvlekli ozbrojenci z Hamásu 7. října z kibucu Niz Or u hranic s Pásmem Gazy společně s jejich manželi, v úterý promluvila před kamerami. Jejich muži ve věku 85 a 83 let zůstávají v zajetí. 

Do nemocnice v izraelském Tel Avivu se ženy dostaly vrtulníkem z Egypta, kam je dovezly sanitky z hraničního přechodu Rafáh, doplnil deník Haaretz. V nemocnici byly obě ženy podle lékařů ve stabilizovaném stavu. "Opravdu si prošla peklem," řekla na úvod tiskové konference dcera propuštěné Jocheved Lifšicové, která v záplavě novinářů ve vestibulu zdravotnického zařízení pomalu překládala z hebrejštiny do angličtiny tichý hlas své matky. 

[chooze:article;value:526782]

Kritika izraelské armády 

​Po napadení kibucu podle ní teroristé naložili starší členy na motorky. Do Gazy se pak dostali bránou, zatímco ji nepohodlně naložili na motorku. Při rychlé jízdě utrpěla několik zranění a chvíli nemohla dýchat. Prostřednictvím své dcery si také postěžovala na to, jak Izrael neustále posílá peníze na opevnění hranic, což ale nezabránilo teroristům, aby se přes ně dostali na motorkách, informuje web BBC

Modřiny, které má stále na těle, měly způsobit rány holí. Cestou přes "zoraná pole" do úzkých vlhkých podzemních tunelů ji měli několikrát teroristé udeřit, aby šla rychleji. Ztěžka a pomalu chodící senioři museli ujít několik kilometrů přes částečně zaplavenou "pavučinu tunelů", než došli do velkého prostoru, kde bylo zhruba 25 rukojmích. "Po zhruba dvou až třech hodinách vzali pět z nich, včetně jí, do oddělené místnosti. Moje matka říká, že pak vůči nim byli přátelští. Postarali se o ně a dali jim léky a léčili dalšího rukojmího, který se ošklivě zranil na motorce," tlumočila její dcera. 

[chooze:article;value:525592]

Novinář bojující za práva Palestinců je stále v zajetí 

"Věříme v korán, tak vám neublížíme," zněla první slova ozbrojenců směrem k seniorům, vzpomíná propuštěná Izraelka tichým hlasem. Na místě byli s pěti uvězněnými lidmi neustále lidé na stráži. Každou noc spali v obležení ozbrojených bojovníků z Hamásu na matracích poležených na vlhké zemi a každé dva dny je navštívil doktor. "Měli to připravené do všech detailů," dodala s tím, že pro ženy přinášeli i potřebné intimní hygienické pomůcky. 

Na závěr Lifšicová zdůraznila, že se stále bojí a je potřeba všechny rukojmí dostat zpět do Izraele. "Tenhle příběh neskončí, dokud se zpět nevrátí úplně všichni," dodala. Její manžel Oded, který je stále v zajetí, je bývalý novinář, který mluví plynně arabsky a desítky let podle své dcery v článcích paradoxně bojuje za lidská práva Palestinců a jejich nárok na spravedlivé zacházení v Izraeli.

Ještě před nedávnem se jako dobrovolník podílel na převozu nemocných Palestinců z Gazy do bezpečných izraelských nemocnic, připomíná deník Times of Israel. V roce 1982 byl rovněž jedním z prvních žurnalistů, kteří informovali o masakru v palestinském uprchlickém táboře v libanonském Bejrútu. 

Hamás propustil dvě rukojmí, starší Izraelky odvezly z Gazy sanitky: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.