Protest proti Green Dealu se ve Varšavě vyhrotil. Zemědělci se střetli s policií

Rakev v plamenech symbolizující pohřeb polského farmáře. Rozbouřený dav rozháněný policejními obušky a slzným plynem. Protesty farmářů znovu ochromily Varšavu. 

Hlavním městem se na úvod protestu ozývalo troubení a na silnicích hořely pneumatiky. Zemědělci chtěli vjet do metropole i s traktory, to jim ale radnice zakázala.

[chooze:article;value:544980]

​"Naše požadavky se nemění. Chceme odstoupit od Green Dealu, chceme chránit naše hranice, především před volně proudícím zbožím z Ukrajiny," uvádějí zemědělci.

Na demonstraci zazněla polská hymna a vzplála rakev jako symbol úpadku tamního hospodářství. Na hořící desce pomalu mizel nápis: "Farmář. Žil 20 let. Zabil ho Green Deal."

Situace se vyhrotila ve chvíli, kdy se policisté do davu protestujících pustili obušky a strhla se bitka. Účast zemědělců na protestu ale byla o něco slabší než minulý měsíc. Tehdy polští zemědělci zablokovali i hraniční přechody s Ukrajinou. Dovoz tamních potravin je jim dlouho trnem v oku.

V minulých týdnech se farmáři bouřili napříč Evropou. Ty největší demonstrace uspořádali v Bruselu, v Paříži nebo i v Madridu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.