Protest zemědělců v Praze: Skupinka několika lidí se pokusila dostat na Úřad vlády

[chooze:gallery;value:35021]

​Protest zemědělců před Úřadem vlády skončil kolem 13:15. Kromě pořadatelů na něm vystoupil i ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), aby ke shromážděným lidem promluvil. Jeho slova ale přerušovaly výkřiky a vulgarity.

Po oficiálním ukončení začali demonstranti odcházet, skupinka asi pěti lidí se přiblížila k oplocení před Úřadem vlády. Jeden muž se pak pokusil plot i přelézt. Policisté jej zadrželi. K pokojnému ukončení protestu vyzvali i pořadatelé. Traktory a další agrární technika pak začaly opouštět Prahu.

Krátce po jedné hodině odpoledne se stala nehoda v Letenském tunelu, kde se čelně srazil traktor a dvě osobní auta. Kvůli vyproštění bylo nutné tunel v obou směrech uzavřít. Srážka se obešla bez zranění.

V Praze od brzkého rána

Neřešení aktuální situace a neplnění slibů jsou podle Agrární komory hlavní důvody, proč zemědělci neodvolali protesty a rozhodli se znovu vyrazit se svými těžkými stroji do ulic Prahy.

Do hlavního města se agrární technika začala sjíždět od brzkého rána. V šest hodin se pak z okrajů metropole vydali zemědělci na cestu a začali se přesunovat do centra. Před Úřad vlády následně jeden z řidičů vysypal hnůj, a zkomplikoval tak dopravu, a to včetně té hromadné. Strážci zákona už dotyčného zadrželi. Ten je nyní podezřelý z několika přestupků. Policisté kopu hnoje ještě dopoledne oplotili. Po skončení protestu kopu hnoje odklidila těžká technika.

[chooze:article;value:544980]

Traktory po většinu dopoledne kroužily kolem Letné (na trasu se můžete podívat níže), čímž vznikaly dopravní komplikace. Od 11:00 se zemědělci shromáždili před Úřadem vlády k dalšímu protestu. Hlučili pomocí ozvučeného valníku i sirén.

Trasa kolem Letné, kudy projížděli protestující zemědělci:

Brífink Výborného

O půl desáté dopoledne měl tiskový brífink ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Odmítl prohlášení Agrární komory a Zemědělského svazu, že nevyslyšel volání českých zemědělců a že si vláda není vědomá složité situace agrárního sektoru.

Připomněl, že na léta 2024 a 2025 je napříč vladní koalicí domluvená mimořádná podpora pro zemědělce ve výši dvou miliard korun pro každý rok a že vláda schválila tento a minulý týden kroky pro zjednodušení byrokracie. Některé požadavky ale splněny nebyly.

"Dopředu jsem avizoval, že nejsme schopni ve všem doručit ten pozitivní výsledek. Bylo jasné a zřejmé, že pokud jde o daň z nemovitosti ze zemědělské a lesní půdy, tak je to součást konsolidačního balíčku, a my nemůžeme vyzobávat jednotlivosti. Tady nejsem schopen zemědělcům vyhovět," prohlásil Výborný.

Výborný opět poukázal na to, že zemědělci podle něj nedodrželi dohodu o tom, že nebudou blokovat dopravu v Praze. Kritizoval i vysypání hnoje před Úřadem vlády, což má dopad na průjezd městské hromadné dopravy.

Agrární komora: Hnůj v programu nebyl, stojíme si ale za ním

Vysypání hnoje před Úřadem vlády nebylo součástí oficiálního scénáře protestu, uvedla Agrární komora. "I když se omlouváme policistům a žádáme je o pochopení, rozhodně se od tohoto kroku nedistancujeme. Výroky politiků o agrobaronech a zbytečnosti demonstrací zemědělce pochopitelně rozzlobily. Jedou s námi malí sedláci, kterým jde doslova o život. Jsou zoufalí a rozzlobení na vládu Petra Fialy (ODS, pozn. red.), která je místo pomoci nálepkuje a uráží. Zemědělci jsou opravdu zoufalí a naštvaní a k protestům mají vážné důvody. Držte nám palce," uvedla Agrární komora po tiskovém brífinku ministra zemědělství.

[chooze:minuta;value:be36e93b-d52a-48ce-bb92-f0a827f88f5d]

Podle ministra zemědělství Marka Výborného resort situaci zemědělců řeší. Podívejte se na záznam z pondělní tiskové konference:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.