Moderní bydlení

Protesty lékařů odnesou i malí pacienti. V čekárnách stráví s rodiči dlouhé hodiny

Sekce mladých lékařů České lékařské komory a ministerstvo zdravotnictví se v úterý večer nedohodly na navýšení platů. Od 1. prosince tak začne platit hromadné vypovězení přesčasů lékařů. Dosud se jich k tomuto kroku připojilo přes šest tisíc.

V pondělí už lékaři zveřejnili seznam nemocnic, kde bude omezený provoz. V dalším měsíci se to dotkne hlavně plánované péče. Zvlášť se lékaři obávají náporu na odděleních pediatrie, a to především v Praze. 

"Péče bude omezena v Jihlavě, tam vypovědělo přesčasy sto procent lékařů, v Hradci Králové taky sto procent lékařů, v Motole dětská chirurgie taky sto procent lékařů, Bulovka pediatrie taky sto procent lékařů, Svitavy – sto procent lékařů," sdělila v pondělí na tiskové konferenci mluvčí Sekce mladých lékařů Monika Hilšerová. V této souvislosti stávkující lékaři před jednáním s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) upozorňovali, že v omezeném režimu nemocnic a ambulancí si právě tam rodiče s dětmi v čekárnách pravděpodobně hodně počkají, protože ministerstvo jejich požadavky nebere v potaz. 

[chooze:article;value:530017]

"Pro děti, které mají nějaký problém, ale není urgentní, to znamená, že to dítě nekrvácí, nedusí se. Ale má třeba teplotu a zvrací, tak tohle dítě může čekat hodinu dvě. Když tam bude dvakrát méně lékařů, tak to dítě může čekat klidně až sedm osm hodin. Když bude chřipková sezóna, tahle situace může být ještě horší," sdělil v pondělí svoje obavy pro TV Nova pediatr Luboš Bača z pražské Thomayerovy nemocnice. 

Nemocnice mají od pondělí už připravené rozpisy služeb. Před jednáním Hilšerová zmínila, že bude vše záležet na na výsledcích jednání lékařské tripartity, během níž se ale nakonec lékařské odbory s ministerstvem nedohodly. "Rozpisy směn se dají ještě upravovat," řekla. Připravit na omezený provoz se tak nyní musí například ve fakultní nemocnici v Jihlavě. 

"Máme zhruba polovinu lékařů ve výpovědi přesčasů. Určitě budeme pacienty obvolávat, protože se to týká některých plánovaných výkonů. Ještě samozřejmě nevíme kterých," uvedla mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová. Obávat se podle ní však nemusí pacienti směřující na dětskou pohotovost, protože tam nemocnice externě zaměstnává lékaře ze soukromé kliniky.

[chooze:article;value:530166]

​​​Fakultní nemocnice v Hradci Králové pak bude muset omezovat takzvanou neakutní péči a také posunout část plánovaných operací a vyšetření. Směnný provoz by měl podle mluvčího Jana Špeldy zajistit běžné fungování akutní, centrové a onkologické péče. Připouští ale, že tamní pediatrii bude čekat nápor pacientů a provoz bude omezený. "Bude třeba počítat s tím, že na provoz některých ambulancí to určitě může mít dopad," zmínil. 

Nemocnice, ve kterých pediatři hromadně vypověděli přesčasy, se shodují, že zcela jasno v rozložení směn bude až na konci týdne. Všechny pacienty, kterých by se mělo rušení plánovaných operací dotknout, budou postupně informovat telefonicky. 

Značné komplikace předpokládají i na pediatrické klinice v pražské Thomayerově nemocnici. "Budeme muset udělat velké změny, abychom mohli vůbec zajistit fungování akutní péče, zvláště na interních odděleních, RTG odděleních, na dětských pracovištích či na plicní a neurologické klinice s ohledem na stávající velmi složitou situaci, kdy výpověď z přesčasů podalo 160 lékařů," sdělil mluvčí nemocnice Petr Sulek s tím, že právě tam bude muset dojít k omezení ambulantní péče a zřejmě to částečně bude mít vliv i na akutní péči na těchto pracovištích. 

[chooze:article;value:530108]

​​V úterý zdravotnické odbory také představily mapu se všemi zdravotnickými zařízeními, kterých se protesty lékařů týkají. "Kolegyně a kolegové, děkujeme za vaši podporu, je to jasný signál, že porušování zákonů v českém zdravotnictví musí skončit!" uvedla Sekce mladých lékařů ČLK. 

Lékařům dlouhodobě vadí změny v novele zákoníku práce a před úterní schůzkou doufají v konstruktivní diskuzi, kterou podle nich ministerstvo zatím neumožňuje. "Samozřejmě se chceme dohodnout. Už od září. Není to ze dne na den. Naše požadavky nejsou nijak nereálné. Momentálně to celé stojí na finančním ohodnocení lékařů. My pro mladé lékaře požadujeme, aby se tedy z 230 korun na hodinu zvedl plat na 340 korun na hodinu," uvedla Hilšerová před jednáním s ministrem Válkem. 

Může kolabovat péče, podcenili to, varuje lékařka, která se zapojí do stávky: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.