Protesty proti soudní reformě v Izraeli neutichají. Do ulic vyšly statisíce lidí

Několik dní pochodovalo pár stovek protestujících s vlajkami do Jeruzaléma. Po cestě se k nim přidávali další lidé a v sobotu do posvátného města už přišel kilometry dlouhý modrobílý had čítající 20 tisíc lidí.

Před budovou parlamentu se připojili k dalším desítkám tisíc protestujících. Ještě víc demonstrantů se ale sešlo v Tel-Avivu a do ulic vyšli i lidé v dalších izraelských městech.

"Vyrostla jsem v Argentině. Vím, jak vypadá diktatura. Proto tu budu stále bojovat za demokracii," řekla jedna z demonstrantek.

[chooze:article;value:504000]

Stovkami transparentů s výzvami k záchraně demokracie se Izraelci snaží od ledna vyburcovat národ k protestům proti navrhované soudní reformě. Ta by měla omezit možnost nejvyššího soudu zasahovat do politiky. Tamní vláda by tak získala téměř neomezenou moc, protože Izrael nemá psanou ústavu.

"Máme základní zákony, ale nejsou nikde zakořeněné, takže prostá většina v parlamentu může změnit úplně všechno. Jediná moc, která může kontrolovat vládu, je nejvyšší soud," poznamenal výzkumník Izraelského demokratického institutu Amir Fuchs.

Podle odborníků je současná vláda nejpravicovější v historii Izraele. Jejími dalšími kroky by tak mohlo být omezení práv menšin jako izraelských Arabů, homosexuálů, a dokonce i žen.

[chooze:article;value:496814]

"Věříme, že nejvyšší soud by právě tyto návrhy zákonů nepovolil. A my jsme v ulicích proto, abychom soud podpořili," sdělila vůdkyně protestujících Shikma Bresslerová.

Předseda vlády Benjamin Netanjahu má kromě protestů ale i mnohem závažnější problém. V noci na neděli totiž podstoupil operaci srdce. 

"Diagnostikovali jsme premiérovi srdeční arytmii. V noci jsme mu proto voperovali kardiostimulátor," prohlásil ředitel nemocnice Roy Beinart.

Operace proběhla bez komplikací a premiér v současné chvíli není v ohrožení života. Netanjahu sice vynechal dnešní závěrečnou debatu, ale hlasování o reformě prý stihne. Konečné rozhodnutí izraelského parlamentu se očekává v pondělí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.