Protesty se povedly, pochvalují si zemědělské odbory. Chyby prý udělali jiní

Zástupci Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy, Asociace svobodných odborů a zemědělské iniciativy My zemědělci zhodnotili pondělní protesty v centru Prahy. "Protest neměl nikomu škodit," zdůraznil šéf zemědělské inciativy Zdeněk Jandejsek. To se podle něj podařilo splnit. "Chtěli jsme upozornit na to, na co upozorňuje celá Evropa," dodal.

"Dekarbonizace je špatná. Před 100 000 lety byl CO2 čtyřnásobek a zeleň prosperovala," prohlásil také Jandejsek s tím, že Green Deal je politická ideologie a vede do slepé uličky. Tyto údaje ale například podle NASA nejsou pravdivé a současná úroveň CO2 je naopak na asi 150 procentech úrovně před 100 000 lety.

"Podle našich informací se protestu účastnilo asi 800 traktorů. (Policie uváděla si 500 traktorů pozn. red.) Několik, asi 120, bylo zastaveno na Olšanech," pokračoval Jandejsek. Odmítl ale informace o tom, že by mnozí traktoristé byli z protestu zklamaní a odjeli kvůli tomu předčasně. "Část odjela, protože má doma živočišnou výrobu," prohlásil.

[chooze:article;value:542616]

Dalším důvodem k dřívějšímu odjezdu mělo být také to, že o traktory zaparkované na magistrále se zajímala policie, podle které jejich stání na místě bylo přestupkem. Policisté si proto údajně fotili SPZ vozidel. "Myslím, že to na avizovanou pokutu až 5000 korun není. Podle mě je občanská neposlušnost těmto věcem nadřazená," prohlásil Jandejsek.

Podle šéfa Asociace svobodných odborů Bohumíra Dufka to ale bylo ještě jinak a za parkováním na magistrále stála skupina, která se k protestům přidala na poslední chvíli. "My jsme měli domluveno řádné parkování a nehrozilo by tak, že by museli něco platit," řekl.

[chooze:article;value:542544]

"Na Malostranském náměstí se pak sešlo mezi čtyřmi a pěti tisíci lidí. Nevím, proč se ve sdělovacích prostředcích objevilo, že tam byly stovky lidí," hněval se dále Jandejsek. "Fungovalo to krásně, lidi se snažili reagovat," pochvaloval si však dále zástupce části zemědělců.

Podle Dufka bylo informovaní o demonstracích neobjektivní. Dufek se také ohradil proti svému spojování s podporovateli Ruska. Sám se prý proti ruské agresi na Ukrajině otevřeně postavil. "Nikdy nebudu souhlasit s tím, abychom podporovali ruské věci," řekl jasně. Dodal také, že spolupracuje na přípravě přijetí Ukrajiny do Evropské Unie.

Dufek se též vyjádřil k potyčce, která se měla odehrát na Malostranském náměstí. Šlo podle něj o malou skupinku provokatérů. "Policii trvalo pět minut, než tu situaci uklidnili," dodal.

Jak budou protesty pokračovat záleží podle Dufka na jednání na evropské úrovni 26. února. Do protestů Agrární komory se ale část účastníků pondělní demonstrace zapojí, ačkoliv se od nich komora distancovala.

Zemědělci jsou kvůli protestům rozpolcení. Pondělní protesty využili dezinformátoři:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.