Protipovodňová vana v Ústí zase selhala. Špatná klapka zablokovala dopravu

Ústí nad Labem při ranní špičce ucpaly několik kilometrů dlouhé kolony. Čtyřproudovou silnici, na kterou voda protekla, museli policisté nejdřív zúžit do dvou pruhů a později uzavřít úplně. Do akce šel i potápěč, který musel do třímetrové hloubky. 

"Zjistil jsem, že zpětná klapka, která má fungovat, tak nefungovala, protože tam byl kus hadru, který jsem musel odstranit. Tam byla voda úplně špinavá, takže nebylo vidět vůbec nic a je to stísněný prostor, protože tam jsou různé armatury nebo potrubí," popisuje potápěč Jan Herget. Potom, co potápěč protipovodňovou klapku vyčistil a uzavřel, mohli hasiči začít vodu ze silnice odčerpávat.  

[chooze:article;value:535628]

​Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) uznává, že je vina na jejich straně a zaměstnanec, který má stát za zanedbáním údržby protipovodňové klapky, už tam prý nepracuje. "Jednoznačně podle všeho došlo k zanedbání kontroly údržby a podobně," sdělil jejich mluvčí Jan Rýdl. 

Protipovodňová vana, která má silnici před zatopením ochránit stála více než 600 milionů korun. Stavěla se tři roky a má vydržet i třetí povodňový stupeň. Nezvládla však ani ten druhý. Kdy ji naposledy někdo kontroloval, se neví. A dříve než ve čtvrtek prý opravu nebylo možné provést.

"Bylo to o tom samozřejmě přivést na místo všechny techniky, kteří znají přesně tento mechanismus. Protože nesmíme samozřejmě ohrozit nikoho a už vůbec ne toho potápěče. Ten musí mít perfektní technickou informaci o tom, jak to tam vypadá, na co má sáhnout, co mu teoreticky může hrozit," uvedl mluvčí ŘSD Rýdl. Odpoledne pak mohli policisté silnici znovu otevřít. Řidiči se museli obrnit trpělivostí už mezi svátky, kdy byl tento úsek zcela uzavřený.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.