Protipovodňovou vanu v Ústí čeká oprava. Zaspali tam s údržbou, běsní lidé

Začalo to před dvěma týdny. Tehdy hladina Labe teprve lehce stoupala a stavbu, která by měla vydržet stoletou vodu a zajistit plynulý průjezd klíčovou dopravní tepnou, přesto zaplavila voda. Silnice byla sice okamžitě uzavřená, přesto se našli dobrodruzi, kteří se pokusili projet. Během jediného dne to zkusili tři, neprojel ani jeden. "Protože jsem vůl. Všimnul jsem si zákazu, ale přede mnou jelo auto, tak já za ním," vysvětlil na konci prosince jeden z řidičů.

Čekalo se, až voda opadne a silnice se zprůjezdní. Jenže při dalším vzestupu vody se musela zase uzavřít. A to až do minulého čtvrtka, kdy se dočkala provizorní opravy. "Zpětná klapka, která má fungovat, tak nefungovala, protože tam byl kus hadru, který jsem odstranil," vysvětlil potápěč Jan Herget.

[chooze:article;value:535766]

Situace se tím ale paradoxně zhoršila. Klapka totiž přestala fungovat úplně a voda už sice nešla dovnitř, ale neodtékala ani ven. "Od 26. 12. jsme zasahovali, tedy čerpali vodu pod mostem, šestkrát. Od toho čtvrtka 4. 1. jsme tam byli čtyřikrát a znovu čerpali," informoval mluvčí hasičů Lukáš Marvan.

"Na jaře toto zařízení kompletně vyměníme. Zajistíme kompletní program testů a kontrol, aby už nikdy nemohlo dojít k selhání zařízení," slíbil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) Jan Rýdl.

Celá stavba, včetně silnice, patří ŘSD. Zaplatilo za ni bezmála 700 milionů korun. "Za ty peníze to mohlo být kvalitněji udělané. Ještě tam zaspali s tou údržbou. Věděli, že se voda blíží, a věděli, že ta údržba byla zanedbaná," má jasno jeden z dotázaných. "Je to šlendriánství. Přece za to někdo zodpovídá. Když vidíte, že se zvedá hladina toků, tak by se to mělo zkontrolovat," myslí si další.

Kvůli současným mrazům poslal ústecký magistrát majiteli silnice alespoň prosbu, aby ji nezapomněli prosolit, kdyby tam zase natekla voda a zamrzla.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.