Protiputinovské legie oznámily invazi do Ruska. Boje zuří ve dvou oblastech

"Obec Tětkino v Kurské oblasti je kompletně pod kontrolou ruských osvobozeneckých sil. Putinova armáda se z obce rychle stáhla, za sebou nechala vybudované pozice i těžké vojenské vybavení," uvedly legie.

Ruští legionáři spolupracují i s další skupinou obyvatel Ruska, a to se Sibiřským batalionem, který je národnostně složený například z Burjatů a Jakutů, kteří požadují nezávislost na Rusku.

Tětkino je obec s několika tisící obyvateli, která leží v Kurské oblasti hned u hranic s Ukrajinou. Zde je její poloha na mapě:

Naopak Rusové tvrdí, že se jim podařilo útok odrazit. Legionáře označují za ukrajinské teroristy. "Ukrajinští teroristé nevzdali pokusy dostat své sabotážní a průzkumné skupiny do oblasti poblíž Tětkina. Ale bojovníci pohraniční služby FSB a ruských ozbrojených sil něco takového neumožnily a ani neumožní," prohlásil guvernér Kurské oblasti Roman Starovojt podle ruské agentury TASS ve čtvrtek.

Ukrajinská agentura Ukrinform také zmínila, že jeden z ruských opozičníků informoval rovněž o obsazení další vesnice, tentokrát v Belgorodské oblasti.

TASS citovala ruské ministerstvo obrany, podle kterého bylo v úterý zabito 234 útočníků a ukrajinské síly ztratily 12 tanků a obrněných vozidel. Při čtvrtečním útoku na Belgorodskou oblast to mělo být 195 mrtvých útočníků a zničeno mělo být pět tanků, čtyři obrněná vozidla a několik ženijních vozidel. Rusové podle svých slov také sestřelili 11 ukrajinských dronů. Při čtvrtečních útocích měli zemřít dva lidé a deset mělo být raněných.

Záběry útoků na cíle v Tětkinu zveřejněné legií Svoboda Ruska:

Podle ukrajinského portálu Obozrevatel oznámily legie a Ruský dobrovolnický sbor (RDK), že na pátek chystají další vojenské akce. Legie také kvůli nadcházejícím ruským prezidentským volbám, které rovněž začínají v pátek, varovaly před útoky v Belgorodu a Belgorodské oblasti. RDK údajně v Bělgorodské oblasti postoupil o desítky kilometrů a podařilo se mu zajmout ruské vojáky, to vše prý beze ztrát.

Odpůrci Putinova režimu

Jak uvedl vojenský stratég z Univerzity obrany Richard Stojar, jde hlavně o symbolickou záležitost. "Je to symbolické tím, že zasáhnou přímo ruské teritorium, a ne třeba území jen Ruskem obsazené," přiblížil pro TN.cz.

"Může se to označovat jako nájezd odpůrců ruského režimu, což je možná i jeden z důvodů, proč ruská média o této skupině nereferují. A pokud už o ní referují, tak ani většinou neinformují, že je složená z ruských odpůrců Putinova režimu, ale píší či mluví o ní jako o skupině ukrajinských teroristů," dodal Stojar.

Upozornil také na to, že vzhledem k počtu bojovníků, jaký skupina má, se nedá moc očekávat, že by mohla mít větší dopad na situaci na frontě nebo ve válce. "Těžko říct přesné údaje o počtu, viděl jsem informace, že má mít až 4 000 dobrovolníků, řádově se ale dá spíše mluvit o stovkách bojovníků, které je možné nasadit," řekl Stojar.

[chooze:article;value:546083]

Krátké nájezdy

"Maximum možného předvedli v uplynulých dnech nebo loni v květnu. Tedy nájezd do hloubky několika kilometrů, obsazení několika bodů a pak ústup pod tlakem ruských bezpečnostních sil. Primárně jde o získání mediální pozornosti a dopad na ruskou společnost, než že by to mělo vliv na situaci na frontě nebo na vývoj války. Vůbec se to nedá srovnat s pochodem Prigožinových wagnerovců na Moskvu," objasnil Stojar.

Legie Svoboda Ruska je spíše nepravidelná jednotka zaměřená na průzkum a diverzi. Spadá pod Mezinárodní legii územní obrany Ukrajiny.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.