Protivládní demonstranti se snažili dostat do Národního muzea. Bránili ho těžkooděnci

Hlavní vchod do historické budovy Národního muzea střežili v sobotu v podvečer policejní těžkooděnci. Bránili ho před účastníky akce Česko proti bídě, kteří se do muzea chtěli dostat. Policie také 18 lidí zadržela. Podle policejní mluvčí Violety Siřišťové kvůli neuposlechnutí výzvy. Jednoho muže, který měl na bundě nášivky ruské soukromé armády wagnerovci a symbol s písmenem Z vyjadřujícím podporu ruské invazi na Ukrajinu, zadrželi už během demonstrace, a to kvůli podezření na trestný čin popírání genocidy.

Policie několikrát demonstranty upozorňovala, že demonstrace již byla ukončena, a vyzývala je, aby se rozešli. Hrozila, že jinak proti nim použije donucovací prostředky. K tomu, aby se po demonstraci účastníci vydali k Národnímu muzeu a sundali ukrajinskou vlajku, vyzýval jeden z účastníků před akcí prostřednictvím megafonu. Vlajka na budově visí jako symbol solidarity s napadenou zemí.

Podle štábu TV Nova se situace začala okolo 18. hodiny uklidňovat, policisté vytlačili protestující ze schodů před vstupem do muzea. Dva policisty během zákroku demonstranti zranili.

Pokus demonstrantů o násilný vstup do Národního muzea už odsoudil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). "Násilný útok na budovu Národního muzea a snaha strhnout ukrajinskou vlajku jako vyústění demonstrace, na níž je požadován mír a vyjednávání, jsou ale nepřijatelné," napsal na facebooku

Akci na Václavské náměstí svolala neparlamentní politická strana PRO. Účastníci zaplnili horní polovinu náměstí. "Je na čase si uvědomit, že naši politici, mainstreamová média a politické neziskovky naprosto vědomě šíří lži. Jejich cílem je vás ovládat. Abyste se nešli postavit této zaprodané vládě," uvedl svolavatel Jindřich Rajchl na začátku demonstrace.

Na podiu se vystřídali například také kontroverzní senátorka Jana Zwyrtek Hamplová (nez.), která šířila lživou zprávu o šířící se tuberkulóze na Olomoucku, za což se později omluvila, právník Tomáš Nielsen, který hlasitě vystupoval proti covidovým opatřením, či monarchista a právník Petr Vacek.

[chooze:article;value:494416]

Organizátoři demonstrace se v minulosti často ostře vymezovali proti české pomoci Ukrajině a požadují zastavení dodávek zbraní do země. Vyzývají také například k zestátnění ČEZ a vystoupení Česka z energetické burzy v Lipsku. Ozývaly se také výzvy k demisi vlády. 

Na závěr demonstrace, která skončila okolo 17. hodiny, pak Rajchl prohlásil, že pokud vláda do Velikonočního pondělí nevyslyší jeho požadavky nebo nerezignuje, vyzve občany k hromadné blokádě vládních budov.

[chooze:article;value:491386]

Za podiem u Národního muzea se sešla naopak skupina podporovatelů Ukrajiny. Mezi oběma skupinami mělo dojít k pokřikování. Atmosféru se snažil uklidnit antikonfliktní tým. 

Policie posílila bezpečnostní opatření v centru Prahy jak kvůli demonstraci, tak kvůli fotbalovému utkání mezi pražskou Slavií a Viktorií Plzeň.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.