Provoz na trati se po srážce začíná obnovovat. Vlaky nabírají zpoždění

Srážka rychlíku a nákladního vlaku v Pardubicích zastavila dopravu na tamní železnici. Krátce po osmé hodině ráno se ji podle Českých drah podařilo částečně obnovit. Vlaky ale místem projíždí s omezenou rychlostí 10 km/h po jedné traťové koleji.

Další vlaky regionální dopravy zůstávají nahrazeny autobusem. Podle Českých drah totiž není možné odklánět je jinou cestou. "Vzhledem k nemožnosti odklonu vlaků na jiné trasy, z důvodu souběhu plánovaných výluk, od rána operativně nasazujeme náhradní autobusovou dopravu," uvádí společnost. 

"Některé vlaky regionální dopravy mohou být vlivem mimořádnosti opožděny o 5–25 min," upozorňují České dráhy. Na stanicích Přelouč, Pardubice hl.n. a Choceň jsou ale informátoři a koordinátoři autobusů, kteří mají cestujícím pomáhat. Vlaky dálkové dopravy mají být nahrazeny autobusy v úseku Přelouč – Pardubice hl.n. – Choceň a naopak. 

[chooze:article;value:558883]

Vlaky linky Ex 2 relace Horní Lideč – Praha hl.n. nejedou v úseku Zábřeh na Moravě – Přelouč, a to ani v opačném směru. Nejezdí ani vlaky linky Ex3 relace Břeclav – Praha hl.n. v úseku Česká Třebová – Přelouč a ani vlaky linky R18 relace Praha hl.n. - Luhačovice v úseku Praha hl.n. - Choceň.

RegioJet upozorňuje, že vlaky 1001 (Praha-Havířov), 1010 (Havířov-Praha) a 1012 (Košice-Praha) byly zrušeny. Všechny další vlaky mohou nabrat zpoždění. "Zpoždění se očekává již při odjezdu z výchozích stanic a může dojít i k úpravě cílových stanic. Naším cílem je udržet provoz na hlavních trasách Praha-Ostrava, Ostrava-Praha a Praha-Brno směr Rakousko a Slovensko," sdělila mluvčí RegioJetu Alexandra Janoušek Kostřicová.

"Omezení pro vlaky dálkové dopravy budeme postupně ukončovat, stále je však potřeba počítat s tím, že vlaky budou při průjezdu místem mimořádně události nabírat mírné zpoždění," dodávají České dráhy.

Podle informací dopravců se lidé, kteří cestují směrem do Pardubice nebo přes ně, musí připravit na zdržení. Některé vlaky mají zpoždění skoro dvě hodiny, jiné jsou zrušeny úplně.

Cestující na Hlavním nádraží v Praze čekají na některé spoje několik hodin a jsou naštvaní. Na informačních tabulích hledají svůj spoj a stěžují si, že jim nikdo neřekne, kdy daný spoj pojede. Každou chvíli na nádraží hlásí, že některé spoje mají zpoždění, anebo vůbec nepojedou z důvodu mimořádné události. 

Pardubice patří mezi jeden z hlavních železničních uzlů a denně tam z Prahy jezdí asi 60 spojů. Dnes se předpokládá, že jich bude výrazně méně. Podle dostupných informací se v průběhu následujících hodin železniční provoz kompletně obnoví.

Kvůli odstraňování následků nehody se ve stanici Pardubice hl.n. a v úseku Pardubice hl.n. - Kostěnice zastaví veškerý provoz od čtvrtka 22:20 do páteční páté hodiny ranní. České dráhy připravily kvůli výluce speciální opatření. 

Výluka se dotkne vlaků na lince Ex 2 mezi Prahou a Pardubicemi, dále linky Ex 3 mezi Prahou a Břeclaví v obou směrech, linky R18 v úseku mezi Prahou a Přerovem i některých nočních vlaků. Kompletní informace k výlukám najdete na webu Českých drah.

Na místě probíhá vyšetřování. Policisté plánují výslech strojvedoucích:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.