Prožíváme nejdelší slunečné období letošního roku. V sobotu padaly třicítky

Víkendové počasí nás láká k vodě

Třicítky dnes hlásily Doksany 30,2 °C, Dobřichovice 30 °C, Tuhaň 30 °C a Plzeň-Bolevec. Tropické teploty se k nám vrátily po 14 dnech, teplotní rekordy ale nepadaly. V roce 2016 bylo 9. září ještě o několik desetin stupně tepleji.

Slunečné a teplotně nadprůměrné zářijové počasí prodlužuje koupací sezónu. Teplota vody se v přírodních nádržích nejčastěji pohybuje mezi 18 až 21 °C. Ranní teploty se budou většinou držet přes 10 °C, v odpoledních maximech naměříme i v neděli 25 až 30 °C. V pondělí a v úterý bude teplota ještě o stupínek vyšší – v odpoledních maximech naměříme 27 až 31 °C a bude jasno nebo polojasno.

​Výrazné ochlazení je v nedohlednu

Mírné ochlazení přinese přechod studené fronty příští středu, ale už koncem týdne půjdou teploty opět rychle nahoru a i příští víkend bude slunečný a nejvyšší odpolední teploty se budou zastavovat až na 26 °C.

[chooze:article;value:521525]

​Slunečné a suché počasí zvyšuje koncentrace přízemního ozónu

Kvůli suchému a slunečnému počasí s letními odpoledními teplotami rostou v těchto dnech koncentrace přízemního ozónu. V troposféře vzniká ozón společným působením slunečního záření a chemických látek methanu, oxidu uhelnatého, oxidu dusíku a těkavých organických látek.

Ozón může už po několika hodinách působení dráždit dýchací cesty, zapříčinit dýchací potíže a poškozovat plíce. Lidé mohou pozorovat překrvení nosní sliznice, dušnost, tlak za hrudní kostí, kašel, dráždění očí, bolesti hlavy, únavu nebo nespavost. Ozón se vyskytuje ve dvou vrstvách atmosféry, v přízemní vrstvě troposféry je ho 10 %, zbylých 90 % připadá na ozón stratosférický, jehož maximální množství je ve výšce 22 až 55 km nad zemí a chrání nás před ultrafialovým zářením ze Slunce.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.