Moderní bydlení

Prozpívej se k němčině. Učitel představil jedinečný způsob výuky jazyku

Pokorný na začátku rozhovoru popsal, co je podle něj klíčové pro to být dobrým učitelem. Vysvětlil, že učitelé mají obvykle sami na sebe určité nároky, jde ale také o to, co na to říkají jejich žáci. Nejdůležitější je ale asi schopnost přizpůsobit se aktuální době.

Dále jsou to přístup s respektem a empatií. "Viděli jsme to v covidové době, kdy učitelé byli stejně tak jako děti hození do vody. A přece jenom tu školu už máme nějak ohmatanou, umíme s dětmi nějakým způsobem pracovat. Myslím si, že covidová éra ukázala, že máme spoustu skvělých učitelů, kteří přicházeli s mnohými nápady, s novými metodami, vzdělávali se," řekl.

Debata se stočila i na to, zda by si děti neměly vybírat profilové předměty už dříve. "Je pravda, že to tak asi je, ale já jsem trávil sedm let na základní škole, kde je výběr těch předmětů samotnou povinnou školní docházkou, a teď učím na víceletém gymnáziu, na osmiletém a zároveň čtyřletém gymnáziu, a tam to tak z podstaty vyplývá, že to naše vzdělávání je obecné," sdělil.

"Samozřejmě, že potom ve třetím, ve čtvrtém ročníku máme možnost, nebo mají naši studenti možnost volit si nějaké semináře a tam už se člověk dostává k tomu, že tam má ty studenty, kteří opravdu chtějí a mají nějakou ambici v tom mém předmětu, ať už maturovat, nebo potom později to jít studovat, nebo chtějí jít studovat do zahraničí, protože si to vyberou, a to je na tom to pěkné," dodal.

[chooze:article;value:576689]

​Představil také svou novou učebnici Prozpívej se k němčině a prospívej v ní. "Je to tak, že děti v angličtině hrají počítačové hry, poslouchají hudbu, sledují seriály, filmy a tak dále. A já jsem si vlastně říkal, proč nevzít tu německou hudbu, kterou jsem znal od mé paní učitelky z gymplu, aspoň částečně, a sám jsem ji aktivně poslouchal a viděl jsem, že nějakým způsobem se v tom jazyce dokážu skrze tu hudbu zlepšit," přiblížil.

Tak ho právě napadl nápad na novou učebnici. "Řekl jsem si, že bych chtěl zkusit zpracovat nějaké písně a ukázat jejich didaktický potenciál v tom, jak je lze využít právě ve výuce. Že to není jenom o tom, že je to nějaká písnička, ale o tom, že můžu dělat něco před tou písničkou, potom mít nějaké aktivity, které zpracuju v průběhu té písničky, a potom nějaké následné aktivity. Takže mi ty písně mohou v mnohém posloužit stejně dobře, jako mi poslouží nějaký text nebo obrázek," objasnil. Na celý díl pořadu se podívejte pod titulkem článku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.