Prudce roste zájem o měsíční fixaci energií. Riziko, varují odborníci

Cena energií zafixovaná jen na měsíc dopředu - v praxi se tedy cena mění prakticky při každém vyúčtování, podle toho jak se hýbe trh. Na burze teď ceny energií už několik měsíců klesají. Některé společnosti tak nabízejí i takové, které se pohybují kolem poloviny ceny stanovené vládním stropem. A zájem o ně je prý enormní.

"Každým měsícem těch zákazníků je víc a víc. V poslední době vnímáme i zákazníky s fixovaným obdobím a jsou k nám ochotni přejít i za cenu pokuty," řekl Jakub Odložílík, ředitel společnosti nabízející měsíční fixaci cen.

Jenže ve chvíli, kdy by začaly ceny energií na trhu znovu stoupat, může se krátkodobá fixace klientům vymstít. Varuje před tím i vláda, která dokonce kvůli rizikovosti zakázala firmám nabízet prodej energií za takzvané spotové ceny, tedy aktuální ceny na trhu. I když měsíční fixace podle ministerstva průmyslu a obchodu zákon přímo neporušuje, radí použít jiné tarify.

[chooze:article;value:506994]

"Resort doporučuje využití standardních tarifů," vzkázalo ministerstvo průmyslu a obchodu.

"Hlavní riziko je v tom, že krátkodobá fixace zákazníka neochrání před případným rychlým nárůstem cen, pokud by rostly ceny na burze. Mohlo by se stát například to, že ačkoliv výpovědní lhůty u těchto produktů jsou krátkodobé, tak i kdyby se vyvázal, těžko by sháněl produkt jiný. Měl by omezenou nabídku a šel by pravděpodobně na vyšší cenu. Koneckonců to se stalo už v loňském roce," vysvětlil mluvčí ERÚ Michal Kebort.

Velcí dodavatelé krátkodobou fixaci ve svém portfoliu nemají.

"ČEZ tyhle ty produkty v tuto chvíli nenabízí a ani je neplánuje nabízet," uvedl mluvčí Skupiny ČEZ Roman Gazdík. "Takové produkty nenabízíme jsme přesvědčeni, že je pro zákazníky dobré nakupovat energie za výhodné ceny dopředu," reagoval Karel Hanzelka, mluvčí PRE.

[chooze:article;value:507918]

Nejkratší doba, na kterou se dá u většiny velkých dodavatelů cena energie fixovat, je jeden rok. "Ty ceny se výrazně snížily, já si myslím, že není moc prostoru na další zlevňování. Klidně bych si tu sazbu zafixoval na delší čas," radí ekonom Vladimír Pikora.

Podle některých odborníků ale není dobré cenu energií fixovat na příliš dlouho. "Možná bych trošku varoval před dlouhodobou tříletou cenou uzavřenou na stálou fixovanou cenu. Očekává se spíš pokles cen v příštích letech.

Jestli zvažujete změnu dodavatele energií, je podle odborníků právě teď nejvyšší čas začít výměnu řešit. "Je dobré se zamyslet ještě před začátkem topné sezóny, aby výměna proběhla ještě předtím, než naše spotřeba začne stoupat," nabádá energetický expert Jiří Gavor.

To většinou bývá začátkem podzimu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.