Prudké ochlazení komplikuje dopravu v Česku. Mokrý sníh láme větve a kácí stromy

[chooze:gallery;value:33958]

Úterní změna počasí zkomplikovala dopravu na mnoha místech České republiky. "Mokrý a těžký sníh z dnešní noci způsobuje, zejména na západě a severozápadě Čech časté pády stromů," varoval v úterý ráno Český hydrometeorologický ústav.

Kvůli pádu stromu na železniční trať se zastavil provoz mezi vlakovými stanicemi Karlovy Vary-Dvory a Karlovy Vary a také mezi stanicemi Bečov nad Teplou – Otročín, taktéž na Karlovarsku. Ze stejného důvodu byl neprůjezdný i úsek Aš – Hazlov na Chebsku.

"V noci z pondělí na úterý jsme zasahovali u 121 události typu technická pomoc. Ve 119 případech se jednalo o odstranění spadlých stromů z komunikací, v Kraslicích se jednalo o pád stromů na zaparkovaná vozidla. Ve dvou případech hasiči poskytovali zdroj náhradní energie po výpadku. V Josefově to bylo pro zajištění kyslíkového přístroje pro pacienta, v Krajkové pro zajištění tepla v chovu drůbeže. Události jsou bez zranění," sdělil TV Nova mluvčí karlovarských hasičů Martin Kasal.

[chooze:article;value:530792]

Stromy na trať padaly také ve středních Čechách, kde zablokovaly trať Železný Brod – Semily, kde už brzy od rána měly vlaky problém projet kvůli nepříznivým povětrnostním vlivům, i tu mezi Železným Brodem a Velkými Hamry. A problémy byly také na Liberecku, ke se zastavil provoz mezi Bělou pod Bezdězem a Bakovem nad Jizerou.

"Jednotky v Ústeckém kraji vyjely od půlnoci do ranních hodin k 24 zásahům na popadané nebo pod tíhou sněhu nebezpečně nakloněné stromy," hlásí pak Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje.

[chooze:article;value:530852]

Počasí působilo problémy také na východě Čech. "Za poslední hodiny jsme zasahovali u 6 dopravních nehod (z toho byly čtyři na Trutnovsku) a asi v desítce případů jsme odstraňovali spadlé stromy z komunikací," uvedli před osmou hodinou ráno na sociální síti X královéhradečtí hasiči. V Lázních Bohdaneč na Pardubicku pak strom spadl na trolejové vedení a zastavil tak trolejbusovou i automobilovou dopravu.

Nehod a problémů s dopravou přitom může ještě přibývat. "Dnes čekejte velkou oblačnost s občasným sněžením. Odpoledne se bude od severozápadu ochlazovat a v podvečerních hodinách se začne vytvářet náledí a zmrazky," varují meteorologové. "Hlavní tahy jsou nyní mokré a chemicky ošetřené. Pozor na namrzání a vznik náledí," upozorňuje pak také zlínská pobočka Ředitelství silnic a dálnic s tím, že místy napadne až sedm centimetrů nového sněhu.

Podívejte se, jak to vypadalo na namrzlých silnicích v únoru:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.