Prudké ochlazení v Česku! Teploty se propadnou i pod bod mrazu

Po extrémně vysokých teplotách na začátku tohoto týdne, které na desíti stanicích v úterý překročily 29 °C, čímž padaly desítky teplotních rekordů jak pro 3. října, tak za celý říjen, se ve středu citelně ochladilo. Teploty jsou až o 11 °C nižší než v úterý.

​Další teplotní šok nás čeká ve čtvrtek a v pátek zrána. To budou teploty klesat jen ke 3 °C a na západě území se budou ojediněle tvořit přízemní mrazíky. Odpolední teploty se budou do konce pracovního týdne pohybovat do 22 °C, o víkendu ale opět povyskočí až k 25 °C.

​Velké teplotní skoky zatěžují všechny

Podle dopravních statistik přibývá ve dnech s náhlou změnou počasí dopravních nehod. Řidiči se za volantem hůře soustředí a je více výjezdů záchranné služby, což souvisí i se změnou tlaku vzduchu a jejím působením na lidský organismus. Pokud se prudce ochladí, naše cévy se stáhnou, a to má za následek zvýšení krevního tlaku, což způsobuje především kardiakům problémy.

Alergici, revmatici, pacienti se žaludečními vředy mohou reagovat na změny teploty, především na chlad. Nejtypičtějším příznakem alergie na chlad je drobná svědivá vyrážka neboli chladová kopřivka. Mírnějším příznakem ale může být i zčervenání, vysušení a popraskání nezakryté kůže.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.