Prudké ochlazení způsobí problémy. Hrozí nemoci, ohroženy jsou hlavně děti

Počasí jako na houpačce. Střídající se desetistupňová tepla, deště a naopak silné mrazy působí problémy lidskému organismu. Je oslabený a náchylný k nemocem. Ohroženy jsou hlavně děti. I zvířata je nutné hlídat.  V jihlavské ZOO mají speciální režimy především pro ta citlivá na změny teplot.

"Třeba u pekari je to tak, že v deseti stupních můžou být venku. Jakmile teplota klesne pod tuto hranici, tak nemůžou jít ven. U žiraf musíme hlídat náledí," říká mluvčí jihlavské zoo Simona Kubičková. Ale ani zvířatům, která mohou být venku, se mrazy úplně nelíbí. Třeba lamám.

[chooze:article;value:534873]

​Výkyvy teplot působí problémy i vodohospodářům. Nic podobného léta nepamatují. "Teplo, voda, pak mráz. To nám způsobuje, že nám pracuje podloží v zemi. Kvůli tomu máme častější poruchy na vodovodním řadu," říká Martin Málek, mluvčí Služeb města Jihlava.

Také silnice dostávají v tomto počasí pořádně na frak. "Když je nad nulou, voda jde do spár, v noci pak přimrzne, potom praská asfalt a tvoří se výtluky," říká Martin Jakubec, náměstek ředitele z Krajské správy a údržby silnic Vysočina.

Výstraha před silným sněžením a mrazy platí pro celou republiku. Na silnicích se může také tvořit náledí, na horách dokonce sněhové jazyky. Mrazivé počasí u nás bude panovat celý příští týden.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.