Prudké tání sněhu a déšť. Na jihu Čech hrozí povodně. MAPY

Povodňová bdělost platí od čtvrtečních 18:00 do nedělních 12 hodin pro část Středočeského, Jihočeského a Plzeňského kraje. Meteorologové očekávají, že kvůli tání sněhu v kombinaci s vydatnými srážkami mohou hladiny některých řek dosáhnout až druhého stupně povodňového aktivity. Teploty se totiž budou pohybovat nad bodem mrazu.

"Doporučuje se sledovat vývoj situace a jeho prognózu. Vyvarovat se koupání a plavání, jízdy lodí a pohybu v korytě řeky," radí odborníci z ČHMÚ.

Výstraha:

Výstraha před ledovkou

V platnosti je stále také výstraha před ledovkou až do pátečních 18:00 pro některé části Česka. Před problémy meteorologové varují hlavně v Pardubickém, Jihomoravském, Olomouckém, Moravskoslezském kraji a na Vysočině.

"Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven. Řidičům doporučujeme sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně. Je třeba počítat s prodloužením doby jízdy," apelují odborníci.

Čtvrteční výstraha před ledovkou:

Páteční výstraha před ledovkou:

Oteplení

Po mrazivých dnech se v Česku pořádně oteplí. Meteorologové očekávají, že na Štědrý den bychom mohli naměřit i 11 °C. Podobné teploty se pak mají držet i v dalších dnech. Počítat však musíme s deštěm a přeháňkami.

[chooze:article;value:480466]

Podle odborníků nám však zima nedala poslední sbohem a brzo dá o sobě znovu vědět. Právě 31. prosince by mělo znovu začít sněžit i v nižších polohách a teploty by mohly na celém území klesnout pod nulu. Více se dozvíte v tomto článku na TN.cz.

Počasí udělalo radost vinařům. Podívejte se na reportáž:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.