Prudké změny, mráz a pořádné výkyvy teplot. Počasí v březnu bude divoké

Ani minulý týden nebyl výjimkou a nesl se ve znamení nadprůměrně teplého počasí. Odchylka od průměrné denní teploty se podle meteorologů pohybovala od 5 do 7 °C. A i přes drobné výkyvy by pak v podobném duchu měl proběhnout také březen.

"Předpokládáme, že období od 4. do 31. března 2024 bude teplotně nadprůměrné až průměrné," informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve svém měsíčním výhledu.

[chooze:article;value:544691]

Výrazné ochlazení přinese druhá polovina tohoto týdne. Teploty v noci totiž mohou spadnout až k -3 °C. "Takže pozor na mrazivá rána," varují meteorologové. Teploty v maximech se budou přes den pohybovat kolem 7 °C.

Přestože nám tak na pár dnů zaúřaduje zase pořádná zima, nebude mít příliš dlouhého trvání. Brzy se totiž dle odborníků znovu vrátí jaro a denní teploty se budou opět pohybovat kolem 10 °C.

Nadějně navíc letos vypadá počasí na Velikonoce, které oslavíme na konci měsíce. "Jako nejteplejší vychází poslední týden období s minimálními teplotami kolem 3 a nejvyššími kolem 13 °C," avizovali odborníci. Podrobnější informace se dozvíte v tomto článku na TN.cz.

Rovněž co se týká srážek vypadá předpověď poměrně optimisticky. Ve vyšších polohách se ještě může sem tam objevit místy i sníh. "Období jako celek očekáváme srážkově průměrné až slabě podprůměrné. Kromě druhého týdne, kdy spadne pravděpodobně kolem 13 milimetrů, budou úhrny většinou jen do pěti milimetrů," popsali meteorologové.

Průměrná teplota se v Česku v tomto období pohybuje kolem 4 °C. Podle dostupných informací ČHMÚ bylo nejtepleji v roce 1981, kdy teploměry naměřily 7,5 °C. Naopak nejchladněji bylo v roce 1958, tehdy teploty klesly až k -1,4 °C.

Teplé počasí pokazilo školákům lyžařské kurzy. Více se dozvíte v následující reportáži (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.