Průlom v kauze Lockerbie. Údajný atentátník stane před soudem

Je 21. prosince roku 1988. Skotské městečko Lockerbie je poseté troskami dopravního letadla společnosti Pan Am směřujícího z londýnského letiště Heathrow do New Yorku. Bombový útok, který měl údajně osobně nařídit bývalý libyjský diktátor Muammar Kaddáfí, stroj roztrhal. Měla při tom být použita plastická trhavina československé výroby.

Nyní se příbuzní 270 obětí útoku nejspíš dočkají spravedlnosti. Bývalý libyjský agent Adžíla Muhammad Masúd obviněný ze sestrojení bomby skončil v americké vazbě. "Je to už starý muž, který zavraždil obrovské množství lidí. Ve vazbě měl skončit už dávno. Je ale důležité, že jsme konečně dopadli člověka odpovědného za sestrojení bomby krátce před výročím bombového útoku," prohlásila Stephanie Bernstein, vdova po jednom z pasažérů.

[chooze:article;value:382922]

Masúd se v pondělí krátce objevil před soudem ve Washingtonu, kde byl obviněn z účasti na atentátu. Ten byl až do 11. září 2001 vůbec největším teroristickým útokem na americké občany. Zemřelo jich 189.

"Tohle je dobrý den. Masúd bude čelit spravedlnosti za údajné zapojení do bombového útoku v Lockerbie v roce 1988. Stalo se tak zákonným způsobem, v souladu se zavedenými postupy," uvedl Jake Sullivan, bezpečnostní poradce Bílého domu. Podezřelému v případě uznání viny hrozí doživotí. Původně se spekulovalo o trestu smrti.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.