Průlom v léčbě Alzheimerovy choroby. Nový přípravek ji nejspíš dokáže zpomalit

Osmasedmdesátiletý pan Augustýn je velký sympaťák a na první pohled byste asi nehádali, že trpí poměrně těžkou formou Alzheimera. Už téměř 8 měsíců je proto v péči profesionálů, kteří se snaží jemu i jeho rodině průběh nemoci usnadnit.

Celý život byl velmi aktivní, miluje fotbal a pohyb mu moc chybí. Jeho nemoc mu ale běžný život, už nedovoluje.

Pan Augustýn má velkou oporu ve své manželce Daně. Ta už péči o něj sama nezvládala. "Mně to pomáhá, že jsem v klidu. Ale moc se mi stejská," svěřila.

[chooze:article;value:471907]

Podle vrchní sestry Jany, která práci s pacienty s Alzheimerovou chorobou zasvětila svůj život, je toto onemocnění vlastně velmi smutným vězením uvnitř sebe samého. "Nejtěžší je, že se jim ukradne ta krátkodobá paměť. Ta nemoc ji opravdu sebere. Oni proti vám stojí a říkají, já vás znám, ale nemohou si vzpomenout, odkud přišli, kolik jim je let," popsala.

A právě s tím, aby pacienti tak rychle neztráceli tyto kognitivní schopnosti, by mohl pomoci nový lék.

Po celém světě trpí Alzheimerovou chorobou na 40 milionů lidí, v České republice jich je pak asi 160 tisíc. I pro ně by byla nová léčba velkou nadějí, jako jedna z prvních totiž dokáže průběh choroby zpomalit.

[chooze:article;value:475074]

Američtí a japonští vědci mluví o velkém úspěchu. Jejich lék zpomaluje úbytek kognitivních funkcí o 27 procent , musí být ale podán v rané fázi nemoci. "Tohle je opravdu vůbec poprvé, co se nám díky léku lecanemab daří zpomalit Alzheimerovu chorobu," uvedla podle webu LA Times výzkumnice Maria Carrillová.

Klinická studie trvala rok a půl a výzkumníci při ní analyzovali téměř 1800 pacientů. Aktuálně vědci řeší také vedlejší účinky tohoto léku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.