Průlom v léčbě srdce. Český kardiochirurg vymyslel unikátní metodu

V kardiochirurgii hraje velkou roli čas. "Musíme umět rychle rozhodovat, protože nám tikají určité stopky. Velmi často také nemáme možnost reparátu, proto je důležitá schopnost rychlého rozhodování. Nejzásadnější je pravidlo 'hlavně bezpečně'," nastínil svou práci přednosta Kliniky kardiovaskulární chirurgie Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze Netuka.

IKEM jako jediný v Česku při transplantaci provádí tzv. metodu bijícího srdce. "Při klasické metodě srdce, které vyjmeme z těla dárce, zchladíme a zastavíme roztokem. To srdce ztratí stah, uvolní se, netepe, takže má minimální metabolické nároky. To se dělá, aby to srdce vydrželo co nejdéle do transplantace," popsal Netuka.

[chooze:article;value:502609]

​"Metoda bijícího srdce umožňuje to, že srdce, které vyjmeme z těla dárce, napojíme na velmi sofistikovaný systém, který pulzatilně okysličenou krví promývá to srdce, které pak normálně bije a pracuje. Tohle je metoda, jak převážet orgány na velkou vzdálenost," popsal kardiochirurg.

O víkendu například převáželi bijící srdce ze Slovenska do Brna. "V minulém roce jsme díky této metodě transplantovali o deset srdcí víc. Odborníci ještě nedali jasné stanovisko, která z těch metod je lepší. Když máte srdce zastavené, je to větší komfort a možná i preciznost," řekl s tím, že ale zkušení operatéři se s tím bijícím umí synchronizovat.

[chooze:article;value:498171]

​Některým pacientům pomáhají kardiostimulátory, Netuka chce přijít s novinkou na tomto poli. "Mám na tento rok připravený, věřím, že průlomový projekt, kdy dochází k plně bezdrátovému přenosu energie. Což je obrovská výhoda pro pacienta, ať už z hlediska kvality života, psychiky i rizika infekčních komplikací," doufá lékař.

Kardiostimulátory jsou běžně napájeny kabelem. "Ten prochází přes kůži, což je Achillova pata v z hlediska potenciální infekce. Může to být něco na pomezí revoluce a evoluce," uzavřel Netuka.

Podívejte se na krátkou reportáž s kardiochirurgem Ivanem Netukou:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.