Průlom v odhalování Alzheimerovy choroby. Vědci vyvinuli nový krevní test

Vědcům se podařilo vyvinout nový krevní test, který má odhalit Alzheimerovu chorobu. Při jeho užití by už nebylo nutné provádět skenování mozku, nebo bolestivou lumbální punkci, při které se z páteře odebírá mozkomíšní mok. Informaci přinesl web The Guardian.

Test by měl zároveň umožnit dřívější diagnostiku, a tedy i dřívější zahájení léčby. "Krevní test je levnější, bezpečnější a snadněji se provádí," řekl k testu Thomas Karikari, profesor z univerzity v Pittsburghu, který se podílel na výzkumu.

[chooze:article;value:481278]

Podle něj může test zlepšit celkovou důvěru pacientů v diagnostiku Alzheimerovy choroby, a tedy i jejich výběr pro klinické studie. U dosavadních krevních testů bylo mnohem obtížnější odhalit ukazatele poškození nervových buněk typických pro mozek. Nový test je namísto toho založený na protilátkách a detekuje protein tau, který se při Alzheimerově chorobě ukládá v mozku.

Vědci zatím test zkoušeli na 600 pacientech s Alzheimerovou chorobou a výsledky byly příznivé. Na základě výsledků dokázali u pacientů spolehlivě rozeznat nemoc od jiných neurologických onemocnění. Studie vyšla v časopise Brain.

Ve středu 21. září proběhl světový den Alzheimera. Podívejte se na reportáž:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.