Průlom v šetření pádu lanovky na Ještěd. Policie po dvou letech začala stíhání

[chooze:gallery;value:28026]

Po dvouletém vyšetřování policie v pondělí obvinila čtyři lidi a jednu společnost. Stíhá je za způsobení tragického pádu lanovky na Ještěd. Podle vyšetřovatelů totiž lanovku obvinění řádně nezkontrolovali.

Vycházeli přitom ze znaleckých posudků i výpovědí svědků. "Stíhaní byli obviněni ze spáchání přečinu obecné ohrožení z nedbalosti a za vinu je jim kladeno zejména porušení důležitých povinností vyplývajících z jejich zaměstnaní a funkcí," uvedl mluvčí libereckých policistů Vojtěch Robovský.

[chooze:article;value:518773]

Neštěstí se stalo téměř přesně před dvěma lety. Poslední říjnový den v roce 2021 se na Ještědu utrhla lanovka. Tragická nehoda si vyžádala život průvodčího, jehož kabina se zřítila z výšky přes 30 metrů.

Velké štěstí měla skupina 14 lidí, kteří v okamžik nehody cestovali v kabině dolů. Ta spadla z výšky 15 metrů nedaleko spodního stanoviště lanovky. Vyprošťovat ven je museli hasiči, všichni však nehodu přežili.

Lanovka je v současnosti stále mimo provoz. Město Liberec si letos v červenci objednalo znalecký posudek, který má určit, jestli je reálné lanovku obnovit. V takovém případě by ji mohlo odkoupit od Českých drah, které ji provozovalo.

Vyšetřování pádu lanovky trvalo dva roky. Ještě loni neměli vyšetřovatelé zcela jasno, co ji způsobilo (10/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.