Průvan mezi úředníky! Vláda ohlásila obří propouštění

Stát šetří, kde to jen jde, a tak bylo jen otázkou času, kdy se začnou propouštět úředníci. Ve středu se tato informace objevila i na účtu občanských demokratů na sociální síti X.

Mluvčí vlády Václav Smolka dokonce připravil souhrn, jak to s propouštěním úředníků je a bude. "Zrušili jsme 2 636 úřednických míst. Úředníků bude v roce 2024 o 3,5 procenta méně než letos. Jedná se o největší snížení jejich počtu od roku 2015, kdy začal platit služební zákon," vysvětluje Smolka.

[chooze:article;value:529836]

​Počet úředníků by tedy v příštím roce měl být 73 232. "Bude jich o 5 349 méně než například v roce 2018, kdy vládlo hnutí ANO. Celkově jsme za dobu našeho působení snížili počty úředníků o 4,5 procenta," upřesňuje mluvčí Fialova kabinetu.

​"Skupina vytvořena při Úřadu vlády by měla předložit koncem roku informaci členům vlády o dosavadních zjištěních a návrhy na další postup," dodává Smolka.

[chooze:article;value:530215]

​Podle předsedy Odborového svazu státních orgánů a organizací Pavla Bednáře je zveřejněná čísla těžké komentovat. Není například jasné, z jaké části toto propouštění znamená například jen rušení takzvaných neobsazených tabulkových míst, což de facto vlastně ani žádné propouštění není.

"Zefektivnění státní správy se nebráníme, to by ale muselo proběhnout podle nějakých analýz. Trváme na tom, aby s námi všechny změny byly v rámci sociálního dialogu projednány a je možné, že budeme protestovat," tvrdí nekompromisně úřednický odborový předák Pavel Bednář s tím, že dohoda se státem zněla tak, že se spíše boudou úspory řešit rušením neobsazených míst, pro něž se přestanou hledat noví pracovníci.

Vláda nás zradila, tvrdí na Vysočině. Síkela prý nesplnil důležitý slib (17/11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.